De N224 doorsnijdt de Ginkelse en Eder Heide.
De N224 doorsnijdt de Ginkelse en Eder Heide. Nando Eskes
Column

De wolf en de weg

17 maart 2021 om 13:07 Opinie

EDE De weg waar de wolf lag, dood, is al eeuwen in gebruik, zelfs een poosje met tol en al. Kwam je vanuit Arnhem dan passeerde je de rijkstol bij herberg Zuid Ginkel.

Nando Eskes

Ter hoogte van het huidige restaurant De Langenberg reed men toen richting het dorp, richting Amsterdam. Karde je verder met paard-en-wagen dan betaalde je onderaan de Arnhemseweg eerst een dubbeltje om de draaitol te kunnen passeren. Pas in het dorp was de weg met keien bestraat. Voor de rest ging de reis over mulle en modderige zandwegen.

Nu is deze route enigszins verlegd, om Ede heen. De Rijksweg N224, mooi geasfalteerd, trekt het snelverkeer naar zich toe. Zoevend rijden de auto’s met 80 kilometer per uur over de heide. Niemand heeft benul van weer en wind, de wagen en de wolf zijn gescheiden werelden geworden. Waar vroeger de natuur de overhand had, wrikte de mens zich los van het aardse bestaan. Met meer onbenul dan verstand overigens.

DORPSWEG Toch wordt de N224 steeds meer ook een dorpsweg. Tussen de wijken Veldhuizen en Kernhem dient de weg zich aan als een ongenode gast die te snel te veel ruimte inneemt. Een stukje terug richting Arnhem, ter hoogte van de algemene begraafplaats, ligt de Asakkerweg. Troosteloos is ook dit wijkje losgesneden van Ede, slechts verbonden met een naargeestig fietstunneltje en een voetgangersoversteekplaats waar het aantal verkeersborden niet te tellen is.

De N224 is duidelijk te vies en te druk. Wat voor het woongebied van Ede geldt, geldt ook voor de heide. Ik vraag me af wat die Rijksweg daar nog doet. Het snijdt een mooi natuurgebied door midden, met talloze dierlijke slachtoffers tot gevolg. Daarnaast legt het als ontsluitingsweg een grote druk op de Edese en Ginkelse heides.

ZANDPAD Beter is het deze weg weer tot een zandpad te maken. De mensen die nu met de auto naar de schaapskooi komen, kunnen wandelend en fietsend deze plek bereiken. Veel gezonder. Zover zal het niet komen. Niet realistisch. Een fietspad dan? Ook niet. Wat dan wel? Een verlaging van de maximumsnelheid naar 50 kilometer per uur. Zo’n verlaging voorkomt veel leed, zowel voor mens als dier. Voor boer en bouw komt de vrijgekomen stikstofruimte mooi uit. En de wolf? De wolf vindt eindelijk zijn rust in de natuur, en niet als aangereden kadaver langs ‘s heren wegen.

Of zou één of andere malloot al een plan voor een ‘upgrade’ naar een snelweg klaar hebben liggen?

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom: nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie