,,Sommige afslagen moet je niet nemen.''
,,Sommige afslagen moet je niet nemen.'' Nando Eskes
Column

Alsjeblieft, laat je vaccineren

12 mei 2021 om 13:14 Opinie

EDE Politici en ondernemers zijn niet te vertrouwen. Vaccins ook niet. Zo denken veel mensen. Deze mensen vertrouwen zichzelf het meest. 

Nando Eskes

Mooi, maar teveel vertrouwen op jezelf is niet verstandig. Want elk mens weet maar een klein beetje. En wat je weet, is dat waar? In deze tijd is elke mening een waarheid. Die je gelijk kunt stellen aan andere meningen, omdat dat ook waarheden zijn. Maar dat is dus niet waar.

DRIE WAARHEDEN Ik ben computerprogrammeur. Als programmeur weet je dat er drie waarheden zijn. Je kunt programmaregels achter elkaar zetten, je kunt ze herhalen en je kunt er een afslag mee nemen.

Nu komt een hovenier mij vertellen dat er nog een vierde waarheid is. Je kunt programmaregels ook in de grond stoppen, zegt hij. Dan zeg ik tegen de hovenier, hallo, bemoei je even met je eigen zaken. Dat is niet waar. O, zegt de bakker, die hovenier kan best wel eens gelijk hebben, want ik weet niets van programmeren, en waarom zou jij, programmeur, gelijk hebben? Volgens mij kun je een programma ook warm maken.

Wanhopig schud ik mijn hoofd, en laat ieder maar in zijn waan. Schade doen ze er niet mee. Maar ik vraag me wel af waarom de bakker mij, de programmeur, niet gelooft, en de hovenier het voordeel van de twijfel geeft. Misschien omdat de bakker denkt dat iedereen gelijk is. En, vindt hij, dan is iedere mening dus ook even veel waard.

VERTROUWEN Hier gaat het mis omdat deskundigheid niet vertrouwd wordt. Als u een plantje wilt poten, zou ik de hovenier bellen, niet mij, de computerprogrammeur. Dan neemt u de verkeerde afslag.

Veel mensen doen dat ook met het vaccin. Ze nemen meer tijd om naar mensen te luisteren die geen verstand hebben van vaccins, dan dat ze naar mensen luisteren die wel verstand hebben van vaccins. Dat is een keuze. Bewust kies je ervoor om jezelf voor te lichten door onkundige mensen. Terwijl je van wetenschappers weet dat ze hun hele leven met hun kleine stukje wetenschap bezig zijn. Op dat kleine stukje wetenschap zijn zij de beste keuze om op te vertrouwen.

GOEDS En vertrouw op de algemene genade. Dat is wat er aan goeds in onze samenleving is gegeven. Er zijn (nog) genoeg controlemechanismen. Jezelf laten voorlichten door mensen met onduidelijke angsten en theorieën is als luisteren naar de bakker die gaat programmeren. Koop bij hem gewoon een broodje en ga dan even langs de vaccinatiepost.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom: nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie