Afbeelding
Arjan van Bruggen
COLUMN

Moeder der Talkshows

Opinie

Pasgeleden was ik op bezoek in het Ziekenhuis Gelderse Vallei, om op verschillende afdelingen eens te zien hoe heftig het daar toe gaat. Dan ben je vol bewondering over de betrokkenheid en de deskundigheid van artsen en verpleegkundigen. En de nuchterheid; ik sprak met enkele jonge verpleegkundigen en die vertelden mij dat ze niet veel meer luisteren - als je daar al tijd voor zou hebben - naar de ‘deskundigen’ in de talkshows. ‘We moeten werken, onze collega’s helpen.’ Ik zeg u eerlijk, met een wat bezwaard gemoed ging ik weg. Wat een hectiek, je voelt je bijna schuldig als je in je eentje achter je pc zit of digitaal vergadert.

AFGEHAAKT Over die talkshows peinsde ik nog wat. Ik ben eigenlijk ook afgehaakt, definitief toen een stamgast standpunt X had en dezelfde persoon in een andere talkshow standpunt Y had en zei dat standpunt X echt niet goed was. Hij sprak zichzelf tegen en dat wist hij niet, dacht ik. Begrijpt u het nog? Hoeft ook niet, ik begreep het ook niet.

KIJKCIJFERS Nu las ik dat die verpleegkundigen en ik niet de enige zijn die zijn afgehaakt. Het gaat om een paar 100.000 mensen die M, Beau, Humberto, Jinek, Khalid&Sophie en Nieuwsuur laten gaan. Lijkt mij een aardig onderwerp voor een talkshow. Beau die bij Jinek over zijn kijkcijfers praat. Het schijnt te komen door de vele wisselingen van presentatoren en ook dat de shows door jonge redacties gemaakt worden, die zelf niet kijken. Mooi is dat zeg. Zoiets als een kok die zegt, ik eet echt niet wat ik de gasten voorschotel.

ZORGBONUS Is het geen idee om alle talkshows eens een tijdje samen te voegen? Beau&Humberto&Jinek&Khalid&Sophie of iets dergelijks. En dan zet je ook de stamgasten samen. Laten we zeggen honderd mensen die we allemaal wel kennen. Alles bij elkaar zetten, de hele avond, ergens op het internet en de hoogtepunten daarvan in een half uur elke avond op een publieke zender. Een enorme besparing aan tijd, salarissen en meer zendtijd voor andere programma’s. En de besparing gebruiken we voor een zorgbonus. Het is maar een idee.

En oh ja, laat de talkshow Veronica Inside weer over voetbal gaan. Gijp en Johan Derksen zijn ook politicus en viroloog geworden. Anders kunnen zij ook maar beter bij de Moeder der Talkshows aanschuiven.

René Verhulst, burgemeester gemeente Ede

advertentie
advertentie