Plattegrond Bennekom-West.
Plattegrond Bennekom-West. Nando Eskes
Column

Eigen inwoners eerst - de plukjestruc

26 april 2022 om 13:12 Opinie

EDE De SGP verzon een list. Al die mensen die van buute in Ede kommen woanen, ‘t is niks gedaon. Nauwlettend houdt de politiek  in de gaten waar woningen komen en aan wie ze worden verkocht. Veel partijen willen voorkeursrecht voor ‘eigen’ inwoners.

Nando Eskes

Maar hoe doe je dat? Je mag koopwoningen niet reserveren voor lokale inwoners. Verkoop woningen in kleine plukjes, bedacht de SGP. Alle woningen in één keer te koop zetten, is veel te opvallend. Dat trekt de aandacht. Maar omstebeurt een paar gaat veel beter. Een strak voorstel voor de nieuwbouw in Bennekom-West, waar in 2024 nieuwe huizen komen.

BUITEN DE WET Wethouder De Pater serveerde het voorstel af. We kunnen niet buiten de wet om, wat de SGP voorstelt kan helemaal niet. En als het straks wel kan, dan kunnen we het alsnog doen. Want het schijnt dat je over een poosje wel koopwoningen mag reserveren voor de eigen burgers. Er is immers een landelijk wetsvoorstel onderweg? Tot zover De Pater.

BENNEKOMMERS Maar die toekomstige wet geldt voor huizen tot 335.000 euro, de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. Bennekom-West moet een ,,kloeke’’ bebouwing krijgen. Met woningen geschikt voor wonen en werken en verderop, langs de Dreeslaan, met een ,,dorps woonmilieu”. De startnotitie Bennekom-West toont (pagina 18) dat hooguit 55 procent van de woningen binnen de grenzen van deze nieuwe wet komt te vallen. Hoe krijg je straks de helft van alle nieuwe onderkomens in handen van Bennekommers?

BOTERZACHT Niet met het SGP-voorstel. Zij vinden dat het ,,aanbeveling verdient” om huizen ,,maximaal’’ toe te wijzen aan plaatsgenoten ,,bijvoorbeeld’’ door die plukjestruc. Geheel vrijblijvend dus. Bestuurders en projectontwikkelaars kunnen gewoon hun eigen plan trekken.

Besluit als gemeenteraad duidelijk dat de nieuwe Bennekomse woningen voor de helft lokaal moeten worden gesleten. Dus moeten voldoen aan de komende wet van de rijksoverheid. En anders, als die wet onverhoopt strandt, dat de plukjestruc verplicht toegepast wordt.

DOE JE BEST Maar niets van dat al. Het blijft bij een signaaltje. En zo weet u, beste kiezer, dat de gemeenteraad waakt. Alleen koop je er niets voor. Men stemde unaniem voor. Een slecht teken als het gaat over de toegevoegde waarde van een voorstel. 

Ik hoop niet dat er nog meer ‘doe je best’-voorstellen gaan komen deze raadsperiode. Woorden zijn wendbaar, harde doelstellingen niet. Je best doen is niet goed genoeg.

Bronnen: Onderzoek: gebiedsontwikkeling Bennekom-West (benwest)
Voorstel B&W
Voorstel SGP
Rijksoverheid: Wetsvoorstel Huisvestingswet

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie