Burgemeester René Verhulst spreekt tijdens het boerenprotest in Stroe.
Burgemeester René Verhulst spreekt tijdens het boerenprotest in Stroe. Christan Hakkert
Column

De dreiging van groen en radicaal individualisme

Opinie

EDE ,,Een mening mag een ander niet in levensgevaar brengen.’’ Daarom wil een D66-Europarlementariër prolife-lobbyisten de toegang tot het Europees Parlement ontzeggen. 

Nando Eskes

Een flinterdunne redenering om anderen tot zwijgen te brengen. Je kunt voor of tegen abortus zijn. Sinds in Amerika abortus op het schaaltje van de politiek is gelegd in plaats van op die van de rechter, is Nederland in rep en roer. Uiteindelijk leidt dat dus tot voorstellen als deze, om anderen monddood te maken, de eerste stap onderweg naar een dictatuur van de nieuwe waarheid.

WEILAND Hetzelfde gebeurt in Ede, en nu als het gaat om de boeren. Burgemeester Verhulst was aanwezig bij de grote boerendemonstratie in een weiland in Stroe, en prompt vragen radicale linkse en groene partijen in de Edese gemeenteraad zich af waarom de burgemeester daar was. Ik, eenvoudige burger, zou zeggen: misschien om contact te onderhouden met de boeren in hun uiting van grote nood? Maar, zeggen D66 en Mens en Milieu, dat zal best kunnen, maar de burgemeester had daar moeten vertellen dat we in Ede precies doen wat Den Haag zegt. En dat deed de burgemeester niet. Dus… vertel maar eens waarom u daar was, en als u er dan toch was, waarom u daar niet nog wat meer olie op het vuur hebt gegooid?

ACHTERUIT Van jongs af aan, de jaren ‘80, sta ik in kleine kring bekend als milieubewust. Lid van allerlei natuurorganisaties. Max Havelaar-koffie, zulke dingen, kortom, bewust en vol zorgen over onze aarde. In die 35 jaar is de aarde verder achteruit gekacheld. Over of het beter gaat worden, ben ik pessimistisch gestemd. Ik let dan vooral op onszelf, wij, consumenten, die niet verantwoord als burger handelen, maar vooral vanuit het vervullen van de eigen luxe behoeften tegen een zo laag mogelijke prijs.

ISOLEMENT Maar ik word nog banger van die linkse, groene, zogenaamd verlichte radicaliteit. Alsjeblieft, laat zo’n burgemeester zijn werk doen. Want zodra we elkaar het spreekrecht ontzeggen, ontzeggen we elkaar het onderlinge contact. Corona liet ons zien wat isolement met ons kan doen. Elkaar ontmoeten is een basisvoorwaarde om enigszins met elkaar te kunnen blijven omgaan. Om enigszins samen een weg te vinden. En soms sta je diametraal tegenover elkaar, ben je het dubbel en dwars met elkaar oneens. Soms vinden beide partijen dat bescherming het fundamentele recht is. Maar toch staan ze aan een andere kant van die bescherming. Is dan het enige antwoord dat je nog hebt, de ander te isoleren? Zo ja, dan duidt dat op een dreigend machtsmisbruik.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
advertentie
advertentie