Archieffoto.
Archieffoto. BDUmedia
Column

Waarom wekken wolven weerzin op?

9 november 2022 om 11:06 Opinie De wolf

EDE Honden. Elk jaar overlijdt een kind of volwassene aan een hondenbeet, belanden honderden mensen in het ziekenhuis en worden tienduizenden mensen op de spoedeisende hulp of bij de huisarts geholpen. Wie heeft geen ervaring met een hondenbeet? Ook activiteiten als doe-het-zelven, sporten en verkeersdeelname vergen slachtoffers.

Nando Eskes

Wolven. Elf bewezen aanvallen op mensen sinds 2002 in Europa en Noord-Amerika, waarvan in Europa geen enkele met dodelijke afloop.

WEERZIN Waarom wekken wolven weerzin op? Terwijl we honden, doe-het-zelven, sporten, verkeer, etcetera accepteren, ook al gebeuren daarbij veel ongelukken. Met duwen en trekken aan regelgeving en handhaving besudderen we de boel. Maar, hoe je het ook wendt of keert, er vallen menselijke slachtoffers. Verbieden doen we het niet.

LEEUWENSPOTTER Wolven bakenen een territorium af, bejagen wild en doden soms vee. Het is een gegeven van de natuur. Uit mijn Bijbel diep ik het verhaal op van David die met zijn slinger het roofgedierte uit de buurt hield, soms doodde als het bedreigend bleef. 

De hedendaagse leeuwenspotter Orkewua Ntanin beschermt als Masai-veehouder zijn vee in een boma, een door takkenbossen omcirkeld terrein, tegen de leeuwen. Deze vroegere leeuwenjager zegt: ‘De wereld verandert. We moeten de leeuwen nu beschermen, net als het vee’. Zo’n verre veehoeder kan ons blijkbaar wat leren.

WILDWAL Ik denk aan onze eigen Edese wildwal, de langste van Nederland. Bijna 250 jaar oud, in oorsprong twee meter hoog en vier meter breed. Daarmee hielden onze vroegere boeren het wild van de akkers. 

Zouden dergelijke oplossingen voor de huidige boeren te duur zijn? De weerstand tegen de wolf komt vanuit de kosten, niet vanuit het gevaar. Sprookjesverhalen met spookbeelden zijn een goed hulpmiddel om dat feit onder tafel te krijgen. De ‘dodelijke slachtoffers’ van wolven zijn schapen, geen mensen. Zielig, maar door de klaagzangen heen rinkelen toch vooral verloren munten. Honden maken meer slachtoffers onder mensen, vee en wild. Worden zij ook verboden?

GEVAAR De wolf mag niet wennen aan de mens. Ze laten ronddwalen in een omheinde omgeving zoals nationaal park De Hoge Veluwe is dan onhandig. Ook het steeds verder openstellen van natuurgebieden voor mensen. De natuur in Ede heeft rust en ruimte nodig. Het signaal is duidelijk. Ons aanpassen is het beste antwoord, maar inschikken is niet onze sterkste kant. De wolf confronteert ons met onszelf.

Bronnen:
Hondenbeten in perspectief; feiten en cijfers
Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie
National Geographic
De langste wildwal van Nederland
‘Hier woonde Judith die door een wolf is verorberd’
List of wolf attacks
Wolf attacks on humans: an update for 2002-2020. Norwegian Institute for Nature Research

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie