Actie van Extinction Rebellion in de Grotestraat in Ede in november 2020.
Actie van Extinction Rebellion in de Grotestraat in Ede in november 2020. Archieffoto
Column

Publieke eigendommen

23 november 2022 om 11:28 Opinie

EDE Gesettelde mensen reageren vaak afkeurend op acties van Extinction Rebellion. Die club die op straat gaat zitten met vastgelijmde handen. Of het glas waar een beroemd schilderij achter hangt met verf besmeurt. Of een concertuitvoering verstoort.

Nando Eskes

Nu verwacht ik dat sommigen mij ook als ‘gesetteld’ zien. Dat idee kan ik ontkrachten, maar los daarvan, ik voel mijn billen wel branden. Al jarenlang. Sinds de jaren tachtig zie ik de vernieling van de schepping door- en doorgaan. En wat is er ondertussen bereikt? Niets. Helemaal niets. Het Planbureau voor de Leefomgeving bevestigt nog maar eens ,,de hardnekkige trend van biodiversiteitsverlies”. Er gingen alleen maar meer dier- en plantensoorten verloren sinds in 1992 het VN-verdrag inzake Biologische Diversiteit werd gesloten.

JIJ-BAK Wat de mens niet schijnt te willen begrijpen, is dat een gezond mens een gezonde schepping nodig heeft. Droevig word ik als ik, ook in Ede, met mensen spreek die het allemaal wel mee vinden vallen. Of die nog steeds ontkennen dat er problemen zijn. Ik voel een diepe woede bij het kennis nemen van al wat verloren gaat. Maar steeds blijf ik praten en kijken, wat kun je doen? Dat zet ik dan af tegen onze torenhoge consumptiedrift, ook die van mij. We willen nog wel eens jij-bakken, bijvoorbeeld ‘dan moet je ook met je concerten stoppen, die mensen komen overal vandaan’. 

Ja, dat is waar. Maar of je nu met het openbaar vervoer komt en binnen Nederland reist, of dat je met het vliegtuig de wereld over gaat, dat is een heel groot verschil. Helaas is het openbaar vervoer in Nederland om te huilen. Dus mensen komen met de auto. Maar misschien is stoppen dan inderdaad het enige juiste antwoord.

UITBUITING Wat doen we onze kinderen aan, de generaties na ons, de arme mensen wereldwijd? Maar we willen niet inbinden. Als rijke en zelfzuchtige samenleving leven we van uitbuiting. Uitbuiting van arbeiders (Qatar, maar worden die mensen die nu in onze Edese straten glasvezel van KPN aanleggen wel goed betaald?) en de schepping. 

De schepping is het publieke eigendom dat we doorlopend beschadigen, tot het onherstelbaar is. Dat is de boodschap van Extinction Rebellion. Twee jaar geleden voerden zij actie in Ede tijdens Black Friday. Nu is het weer Black Friday. Neem je verantwoordelijkheid. Vraag eens: is in die lage prijs de afkoopsom voor uitbuiting van publiek eigendom inbegrepen?

Bronnen:
Innovatiekracht maatschappij nodig om internationale biodiversiteitsdoelen te halen | PBL Planbureau voor de Leefomgeving
Exploring Nature-Positive Pathways | PBL Netherlands Environmental Assessment Agency
Verdrag inzake biologische diversiteit, Rio de Janeiro, 05-06-1992
Tweedehands kleding als antwoord op Black Friday
Buy Nothing Friday: Clothes Swap & Repair Ede · Extinction Rebellion Netherlands

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie