Ede wil de komende zeven jaar zevenduizend nieuwe huizen bouwen.
Ede wil de komende zeven jaar zevenduizend nieuwe huizen bouwen. Woondeal Regio Foodvalley
Column

De grond wordt duur betaald

15 februari 2023 om 11:27 Opinie

EDE Laat bedrijven zichzelf redden, maar jij, bekommer je om de armen die met je zijn. Ede komt ,,moeilijk’’ aan goedkope huizen, volgens onze wethouder Leon Meijer. Het zit zo. Ede wil de komende zeven jaar zevenduizend nieuwe huizen bouwen. Elk jaar duizend huizen, ongeveer vier huizen per werkdag. 

Je zou zeggen, gemeente Ede, wat een geweldige city marketing-kans ligt er hier. Vier keer per dag een kiekje van blije bewoners in een zojuist opgeleverd nieuwbouwhuis. Om 9.00u, 12.00u, 14.00u en om 19.00u op een speciale website. En dat zeven jaar lang. Prachtige PR. Wat een gemeente die zo goed voor haar burgers zorgt. Of ligt het toch niet zo makkelijk? 

SLOOPHUIZEN Zijn in die zevenduizend huizen de gesloopte huizen meegerekend? Moeten er na optellen en aftrekken (dus nieuwe huizen min de gesloopte) duizend huizen per jaar totaal bijkomen? Of gewoon duizend nieuwe huizen, maakt niet uit hoeveel er gesloopt worden? 

In de Kolkakkerbuurt sloopt Woonstede 113 woningen om er 155 nieuwe te bouwen. Per saldo zijn dat 42 extra huizen. Zevenduizend nieuwe huizen, dat klinkt veelbelovend. Maar hoeveel zijn dat er als je de te slopen huizen ervan afhaalt? 

REGENTON Heeft Ede wel plek voor al die nieuwe woningen? Ede heeft een ‘bruto plancapaciteit’ van 5.835 woningen. Voor 1.165 woningen is nog geen plek gevonden. In de gladgestreken persberichten staat dat niet. Een mooie gelegenheid om een prijsvraag uit te schrijven. Bedenk nieuwe plekken voor woningen en win een regenton. 

Terug naar Leon. De helft van de woningen moet betaalbaar zijn voor de minder rijke medemens. Helaas, zegt onze wethouder, de grond is duur. Dat wordt moeilijk. De gemeente Ede wil geen verlies op de grond. Bedenk dan dat van de omliggende gemeenten Ede de meeste dure huizen mag bouwen (Woondeal Regio Foodvalley, bladzijde 10). En dan nu al morrelen aan de afspraken. 

VERLAAG GRONDPRIJS Dan denk ik terug aan 2012. Ede ‘won’ toen het World Food Center Experience. Van harte minstens zes miljoen euro verlies lijden op een onbeduidend thematheater. Maar investeren in grond voor goedkope woningen voor haar burgers is een stap te ver. Dat wil Ede niet. Dat nu juist een wethouder van de ChristenUnie deze kortsluiting niet ervaart. Annuleer het themapark, verlaag de grondprijs, bouw goedkope woningen. Die bedrijven redden zichzelf wel. De beroemdste Nederlandse wethouders zijn Wibaut en Schaefer. Waarom? Ze streden voor sociale woningbouw. Kom op! 

Bronnen:
Ede moet flink aan de bak om voor 2030 voldoende woningen te bouwen: ‘Steuntje in de rug van het Rijk’ | Ede | gelderlander.nl
Woningmarktmonitor Ede - Woningvoorraad
1. Nota Woningbouwproductie 2020
Bouwen aan de stad van morgen: 7000 woningen erbij in Ede in 2030
Woondeal 2022-2030 Regio FoodValley
De onderbuik van de gemeenteraad - EdeStad.nl Nieuws uit de regio Ede

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie