Een regenboogvlag.
Een regenboogvlag. Wouter van Dijk
Column

Met de regenboogvlag in de hand...

29 maart 2023 om 12:45 Opinie

EDE Met de regenboogvlag in de hand… kom je door het ganse land. Vroeger, als je beleefd en vriendelijk was, kon je veel bereiken. Daar komt het spreekwoord ‘met de hoed in de hand, kom je door het ganse land’ vandaan. 

Nando Eskes

In deze tijd is het vriendelijk zijn vervangen door de regenboogvlag. Als je de regenboogvlag ophangt, kom je door gans (subsidie)land. Als je de regenboogvlag niet ophangt, plaats je jezelf buiten de orde. Dat tonen de raadsvragen van D66 maar weer eens aan. Op particulier terrein van Woonstede en Opella hing een Bennekoms buurtcomité zonder overleg een regenboogvlag op. De terreineigenaren haalden vervolgens deze vlag naar beneden, omdat zij het als een ongepaste uiting ervoeren. Ik herken dat wel. Als ik de regenboogvlag aan het gemeentehuis van Ede zie wapperen, voel ik me iets minder Edenaar. D66 zet het ‘uiting kunnen geven aan jezelf’ gelijk aan het willen ophangen van een regenboogvlag. Als je dat niet wilt, ben je intolerant. Met deze woordkeuze probeert D66 degenen die vraagtekens hebben bij het woke-gebeuren, te isoleren. D66 als moreel ijkpunt. Ik pas daarvoor. 

OPFLEURING Het regenboogbankje aan de Grotestraat in Ede, waar ik vaak langs loop, vind ik prachtig van kleur. Wat een opfleuring. Maar dan dat Gelders Regenboog Stembusakkoord… Dat is wel even een ander verhaal. Als kiezer stem je op een partij, maar blijkbaar zijn er ook nog ‘stembusakkoorden’. Ik denk niet dat die in de stemwijzer meegaan. Hoe democratisch is dat? 

SPRINGEN Het Stembusakkoord gaat ook over cultuurbeleid. Bestuurders en politiek gaan dan cultuur bepalen. Een bij ons spelende cellist kon gewoon zijn klassieke programma’s aan ons sturen. Opgelucht dat hij was! Hij moest bij andere zalen drie keer in de rondte springen, voldoen aan allerlei fratsen, maar daar was hij helemaal niet voor gemaakt. Binnenkort hangt bij elk gesubsidieerd optreden een verplicht opgehangen regenboogvlag. 

Het leven heeft een openbare en een private kant. Over wat er in de openbare ruimte mag gebeuren, mag je een mening hebben. Ook als je vindt dat je respect op een andere manier toont dan met de regenboogvlag. Daar zijn tientallen uitvoeringen van, voor elke deelgroep een. Als je de ene ophangt, ben je dan intolerant jegens de andere? Zo straight is het allemaal niet. Een stembus is bedoeld om te stemmen, niet om een dwangvorm van tolerantie met een vals akkoord voorrang te geven. De regenboogvlag gaat niet meer over tolerantie, maar over een achterliggende ideeënwereld die de mijne niet is.

Bronnen:
Gelders Regenboog Stembusakkoord gesloten in Ede
Raadsvragen D66 over Regenboogvlag Baron van Wassenaerpark Bennekom
Regionale COC’s sluiten stembusakkoorden in negen provincies
Inclusie-manifest & statement Regenboog Stembusakkoord - ChristenUnie Gelderland

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie