Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.
Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Arjan van Bruggen
Column

Columnist Nando Eskes over overstekende dames: ,,Wat doet u hier?”

27 september 2023 om 11:30 Opinie

Fietsend kwamen twee oude dames van de Edese hei. Op deze mooie zomerse dag wilden ze de kruising Arnhem/Apeldoorn (N224/N304) oversteken. Dat werd moeilijk. De verkeerslichten stonden uit. Er stonden wel wat ‘jonge blagen’, aldus een van de dames. Geen verkeersregelaars. Ze stapten af om voorzichtig wandelend over te kunnen steken, op zo’n onoverzichtelijk kruispunt. Zegt zo’n gast: “Wat doet u hier?” Zo van, je hebt hier niets te zoeken. Ja, wat zouden ze hier nu doen? Oversteken. Maar dat was hen dus te gevaarlijk.

ONGELUK

Ondertussen klapten twee auto’s op elkaar. Tja, wat wil je. De Simac Ladies Tour was zojuist afgelopen. Geen verkeersregelaars. Geen verkeerslichten. Geen orde. De organisatie was dus niet goed geregeld. Ik stelde vragen over deze veiligheidskwestie aan de burgemeester. Geen antwoord.

WE ZIEN WEL

Waarom stelde ik vragen aan de burgemeester? Omdat ik ook schrok van wat krantenstukjes. Afgelopen week las ik in het Reformatorisch Dagblad dat de burgemeester het ‘hoog tijd’ vindt voor ‘meer spektakel’ bij de jaarlijkse dropping op de hei. Meer spektakel bij een herdenking? En ook dat er wel ‘200.000 mensen op de hei’ kunnen. Er is wel een probleempje met de veiligheid. Dat is die ene weg waar iedereen overheen moet, ziet de burgemeester zelf ook. Want in 2014 kroop de gemeente door het oog van de naald met een uitbrekend onweer tijdens de herdenking. De burgemeester ademt een houding van ‘komt tijd, komt raad’. Vragen die ik hierover stelde bleven dus onbeantwoord. Voer voor de gemeenteraad. Maar ook de vraag: wil Ede dit wel?

IJDELHEID 

Want dat is ook nog iets: waarom meer spektakel? Ik denk dat daar Edese city marketing ijdelheid achter zit. Ede moet namelijk ‘op de kaart’ worden gezet. Daar werden al miljoenen euro’s aan verspild. Maar dus ook hier, bij deze dropping, slaat dit ambtelijke beleidsvirus toe. Of is het de politiek-bestuurlijke leiding die een geurspoor wil zetten? 

Hou het maar bij een herdenking. Stil en ingetogen. Verder lijkt het me niet gepast om van dit ellendige stuk geschiedenis, waar zoveel doden zijn gevallen, een spektakel te maken. IJdelheid, toeristische hebzucht en Edese bestuurlijke eerzucht hebben daar niets te zoeken. Zoveel spektakel had Ede toentertijd niet in te brengen. Daar was toen, en dus ook nu, geen ruimte voor.

Reageren? Dat kan aan nando.eskes@eskesmedia.nl.

Bronnen: Edese inwoners en Reformatorisch Dagblad.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie