Masterclass met Igone de Jongh
Masterclass met Igone de Jongh Paul Bellaart

Masterclass Igone de Jongh bij Cultura in Ede: Prima ballerina geeft inkijk in haar leven

4 april 2024 om 13:24 Podiumkunsten

EDE Prima ballerina Igone de Jongh geeft met Masterclass unieke inkijk in haar leven op woensdag 17 april in Theater Cultura. 

Voor het eerst in haar carrière komt Igone de Jongh dit voorjaar uit met een serie masterclasses. Een daarvan geeft ze in Theater Cultura in Ede. Met Masterclass reageert De Jongh op de grote vraag om haar persoonlijke ervaringen en kennis met het publiek te delen: ,,Ik heb zelf al heel vroeg ervaren hoe het is om op het hoogste niveau te moeten presteren. Die topsportmentaliteit heeft me veel gebracht, maar – zeker na mijn tijd als artistiek directeur van de United Ukrainian Ballet Company – ben ik ervan overtuigd dat ik veel te geven en toe te voegen heb aan de methodieken voor de huidige generatie dansers.

MASTERCLASS

In Masterclass zal ze live twee pupillen coachen bij het aanleren van groot klassiek werk, waarna deze het stuk opvoeren, begeleid door live piano. Aan de hand van videofragmenten, quotes en een interview leren we De Jongh in deze masterclass als mens, danser en coach beter kennen. De Jongh geeft haar eerste Masterclass op zondag tijdens het nieuwe meerdaagse multidisciplinaire dansfestival Dansdagen Haarlem, daarna staat ze op woensdag 17 april in Theater Cultura.

IGONE DE JONGH

Het leven van Igone de Jongh staat al sinds haar kindertijd in het leven van ballet. Dé prima ballerina van Nederland kende een glansrijke carrière bij o.a. Het Nationaal Ballet, waarin ze opkwam als élève, vele hoofdrollen danste en uitgroeide tot de onvolprezen muze van Hans van Maanen. De afgelopen twee jaar creëerde ze drie grote eigen voorstellingen en was ze artistiek directeur van de United Ukrainian Ballet Company. Na een carrière van meer dan 35 jaar geeft ze nu een unieke inkijk in haar leven met Masterclass. Masterclass is een avond vol liefde voor de dans, de danspraktijk en het persoonlijke verhaal. 

MEER DANS

Meer dans is vrijdag 31 mei te zien in Cultura met de nieuwe generatie dans. Vier, nieuwe hedendaagse dansstukken door jonge makers, voor jongeren en andere dansliefhebbers. Met VIER x VIER ontwikkelen we nieuwe makers. We zoeken naar jong en divers publiek in Gelderland dat de weg naar het theater misschien nog niet kent en bieden jonge makers ontwikkelruimte. Deze performers worden intensief begeleid door de Amerikaans-Libanese choreograaf Erik Kaiel, die internationaal toert met zijn werk voor jong publiek. Via meerdere testmomenten leren de makers het publiek kennen. De makers selecteren we aan de hand van scouting en een open call, in samenwerking met Gelderse theaters.

Kaarten voor de voorstelling/masterclass zijn verkrijgbaar via de website van Cultura www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie