Martin Schoonderbeek is één van de professionals achter Wings of Freedom.
Martin Schoonderbeek is één van de professionals achter Wings of Freedom. Collectie Martin Schoonderbeek

'Dit maak je niet snel weer mee'

Overig

EDE Wings of Freedom wordt dit jaar gehouden van 21 tot en met 24 augustus. In aanloop naar het evenement publiceert EdeStad.nl een serie artikelen. Maak vandaag kennis met Martin Schoonderbeek, één van de enthousiaste, bevlogen professionals achter Wings of Freedom. Waar komt zijn liefde voor de luchtvaart eigenlijk vandaan?

[Waar komt uw oneindige drive vandaan?],,Deze drive zit heel diep. Mijn vader en moeder hebben bewust de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Mijn pa heeft gevangen gezeten bij de Duitsers. Aan de keukentafel vertelde hij hier veel over en mijn interesse was gewekt. Als kind ging ik bouwdozen bouwen, lezen, musea bezoeken en verdiepte me in het verloop van de oorlog. Het besef kwam hoeveel mensen het leven hadden gelaten om te strijden voor vrijheid. Helaas is het nog steeds actueel. Vrijheid is iets heel bijzonders. Dat mogen we nooit vergeten vind ik. Sterker, daar moeten we iets mee."  

[En dan heeft u een gaaf idee, een grandioze Airshow, en dan?] ,,Met veel vrijwilligers vormen we diverse teams die nodig zijn om dit event van de grond, of beter gezegd, in de lucht te tillen. Deze teams erkennen de waarde van vrijheid en zetten zich dag in dag uit, zonder enige bezoldiging, in. Met elkaar kun je zoveel bereiken. Iemand zei eens: Martin, een vliegveld maken in een weiland, een Airshow organiseren, dat is echt onmogelijk in deze tijd. We hebben het tegendeel bewezen. Wij jagen onze dromen na. Wij geven nooit op. Doorzettingsvermogen, betrouwbaar zijn en afspraken nakomen. Met elkaar vormen we een perfecte basis."

[Vliegen, piloten, een oneindige horizon en gevoel van vrijheid, wanneer wist u dat u piloot wilde worden?] ..In 1910 heeft Jan Hilgers als eerste Nederlander boven Ede zijn eerste vlucht gemaakt in een Blériot XI. Mijn opa, Evert Jan Schoonderbeek, werkte bij de NS en heeft samen met wat maatjes de Blériot, waar Hilgers in zou gaan vliegen, in de haven van Wageningen opgehaald. Dat vond ik als klein jochie zo'n geweldig verhaal dat ik mij al snel verbonden voelde met de luchtvaart."

[In vrijheid leven, we vinden het vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Wat doet u om dit besef verder te dragen en nooit te vergeten?] ,,Tijdens ons evenement in augustus willen wij de mensen meenemen terug in de tijd. Terug naar 1944 om te laten zien hoe het vroeger was. Met zeer beperkte middelen en een enorme drive om te overwinnen, werd door mensen die hier over het algemeen niet woonden voor ONZE vrijheid gevochten. Dat kunnen we ons nu haast niet voorstellen. En dat terwijl een paar uur vliegen hier vandaan er iedere dag oorlog is. Onze vrijheid moeten we blijven koesteren. Daarom organiseren wij dit unieke evenement. Wij herhalen het verhaal door de aanleg van een tijdelijk vliegveld. Net zoals die in 1944 werden aangelegd na de doorbraak in Normandië om zo operatie Overlord, de bevrijding van Europa, op de grond en in de lucht te ondersteunen."

[Waarom mag niemand deze Airshow missen?] ,,Natuurlijk zijn er Airshows in Nederland. Er zijn ook evenementen waarbij rollend militair WO2 materieel wordt getoond. Maar ons event is zo bijzonder, dat maak je niet snel meer mee. Wij creëren een tijdelijk vliegveld met rollend Militair WO2 materieel en WO2 vliegtuigen. Vliegtuigen die daadwerkelijk gaan vliegen zoals deze in 1944 boven Gelderland hebben gevlogen. We richten diverse kampementen in en ontvangen ruim 300 re- enacments. Er komen zeer unieke vliegtuigen naar Ede. Zo heeft de ondergrondse beweging in Nederland veel gebruik gemaakt van het type Westland Lysander. Daar vliegen er in de hele wereld nog drie van. Twee daarvan komen in augustus naar Ede. Ik hoef niet te herhalen hoe uniek dit is hé?"

[Van 21 tot en met 24 augustus staat aan De Kade in Ede het herinneren, herdenken en vieren van onze vrijheid centraal. Met een gevarieerd programma houdt de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow op deze locatie een uniek evenement. Historische vliegtuigen, voertuigen en kampementen worden getoond met als hoogtepunt de Airshow op zaterdag de 24e. Deze Wings of Freedom Airshow is het provinciale startschot voor de viering van 75 jaar vrijheid in Gelderland. Meer informatie en tickets: www.vliegshowede.nl.]

advertentie