Afbeelding
Zakelijk Geld

Bepalen welke zakelijke lening je nodig hebt

Overig

Wil je de vrijheid om te ondernemen en te groeien? Dan sta je wellicht op het punt om een zakelijke lening af te sluiten. Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden. Je moet niet direct contact opnemen met een aanbieder van een zakelijke lening. Eerst moet je nauwkeurig bepalen welke zakelijke lening je nodig hebt. Je zult daarom een aantal vragen moeten beantwoorden.

[Waar heb je de zakelijke lening voor nodig?]
Je hebt bijvoorbeeld geld nodig omdat je je bedrijf wilt uitbreiden. De vraag 'Waar heb je de zakelijke lening voor nodig?' lijkt dan een overbodige vraag. Bedenk dat er ook allerlei andere mogelijkheden zijn om de uitbreiding van je bedrijf te financieren. Een zakelijke lening is niet altijd de beste optie. Weet je bijvoorbeeld zeker dat je de bij een leverancier gekochte goederen snel weer met winst weet te verkopen? Dan kun je waarschijnlijk beter een financiële regeling treffen met die leverancier.

[Welk bedrag wil je lenen?]
Je moet bepalen hoeveel geld je nodig hebt om je plannen te financieren. Ondernemers hebben vaak de neiging om zoveel mogelijk geld te lenen. Dat is niet altijd verstandig. Bedenk dat een zakelijke lening alleen interessant is als het geleende bedrag een goed rendement oplevert. Vraag je dus niet alleen af welk doel je hebt met het geleende geld, maar ook of het gebruik maken van een zakelijke lening voldoende rendement oplevert. Het rendement op een geleend bedrag is de ROI (Return on Investment). Je moet de ROI berekenen voor verschillende bedragen. Is de uitkomst van de berekening dat de ROI niet verbetert als je als je grote bedragen leent? Dan is het wellicht verstandig om niet zoveel mogelijk geld te lenen. Vraag je af welk bedrag je minimaal nodig hebt.

[Wil je snel over de zakelijke lening beschikken?]
Heb je snel een bepaald bedrag nodig? Bepaal je financieringsbehoefte. Je hebt snel geld nodig als je krap bij kas zit en binnen een paar dagen nog te bestellen goederen wilt leveren aan een nieuwe klant. Ben je nog aan het wikken en wegen over de aanschaf van een nieuwe machine? Dan heb de zakelijke lening niet direct nodig.

[Kun je de lening snel terugbetalen?]
Geleend geld moet uiteraard worden terugbetaald. Vraag je af of het mogelijk is om de lening zo snel mogelijk terug te betalen. Waarom? Omdat dit voordelig uitpakt. Er hoeft minder te worden terugbetaald dan bij een lange looptijd van de lening. Nadeel van snel terugbetalen kan zijn dat je over minder werkkapitaal beschikt. Snel of langzamer terugbetalen? Probeer de juiste balans te vinden. Bespreek ook met je financier hoe je de
lening het beste kunt terugbetalen.

advertentie