,,Vrijwilligers van de brandweer Stadspoort werden onder andere op de Vanenburg belaagd
,,Vrijwilligers van de brandweer Stadspoort werden onder andere op de Vanenburg belaagd", aldus de woordvoerder. Ted Walker

Politie Ede houdt 'kater' over aan oud en nieuw

Overig

EDE 'Kater na knallend uiteinde'. Dat is de kop die de Edese politie gebruikt op haar Facebookpagina boven een stukje tekst waarin de hulpverleners vertellen over hun werkzaamheden tijdens de jaarwisseling. 

Ted Walker

Nu de rust is wedergekeerd kijkt de politie terug en maakt zij de balans op. ,,Er kwamen veertig meldingen van vuurwerkoverlast binnen. Wij assisteerden bij veertien branden, waarvan er bij negen sprake was van brandstichting. We kwamen in actie voor één verkeersongeval, zes meldingen van geluidsoverlast, één vermissing, negen meldingen van jeugdoverlast, één autodiefstal, twee zware mishandelingen, er werden twee bushokjes vernield en er werd twee keer ingebroken in een woning", aldus de politie.

VOOR DE RECHTER ,,Ondanks al deze meldingen hebben de meeste mensen waarschijnlijk een geweldig uiteinde gevierd", zo gaat de politie verder. ,,Toch zijn er negen mensen die dit jaar moeten beginnen zonder auto omdat deze in brand gestoken of gestolen is. Ook zijn er twee mensen, die mishandeld zijn, die vast terugkijken op en andere jaarwisseling dan zij van te voren bedacht hadden. Al deze zaken zijn in onderzoek en wij doen hard ons best om de daders die hiervoor verantwoordelijk zijn voor de rechter te krijgen." 

HULPVERLENERS BESTOOKT MET ZWAAR VUURWERK Maar het waren niet alleen burgers die een andere jaarwisseling voorgeschoteld kregen dan zij hadden gewild. Ook de politie zelf en andere hulpdiensten werden geconfronteerd met ongewenst gedrag. ,,Wij doen ieder jaar ons best om alles voorspoedig te laten verlopen, daar zijn wij hulpverleners voor. Samen met collega's van de ambulancedienst en de brandweer staan we er elk jaar weer", schrijft de politie. ,,Ondanks landelijke campagnes en een groot gedeelde mening dat je van hulpverleners af moet blijven, zijn er toch ook bij ons weer incidenten waarbij hulpverleners bestookt zijn met (zwaar) vuurwerk. Maar liefst zes keer. En dat is zes keer te veel naar onze mening. De brandweer uit Ede komt morgen aangifte doen nadat een blusvoertuig van hun beschadigd is geraakt."  

DIT ZIJN WE NIET GEWEND Woordvoerder van de brandweer Allard Schimmel is verbaasd maar duidelijk in zijn reactie. ,,Wij zijn dit niet gewend in Gelderland Midden. Doe eens even normaal. Er staan daar mensen hulp te verlenen. Die zijn met hun werk bezig. Dit gaan we uiteraard nooit tolereren en accepteren. Naast dat onze mensen op de Van der Hagenstraat en de Vanenburg zijn belaagd met zwaar vuurwerk, is het voertuig van de Stadspoort ook beschadigd. Daar werd zwaar vuurwerk onder gegooid. Wat er gebeurt als dat voertuig uitgeschakeld wordt? In principe hebben we altijd reservevoertuigen, maar hoe je het wendt of keert, als een voertuig als van de Stadspoort uitgeschakeld wordt en er zou sprake zijn van een levensbedreigende situatie in hun dekkingsgebied, dan kan dat grote gevolgen hebben. Een reservevoertuig heb je niet een, twee, drie op de juiste plaats staan.''

ONACCEPTABEL ,,Dit heeft werkelijk helemaal niets met het vieren van een jaarwisseling te maken'', laat burgemeester René Verhulst weten in een reactie. ,,Wat er gebeurd is, is onacceptabel. We gaan samen met de politie de jongeren die dit op hun geweten hebben zo snel mogelijk opsporen en hen en hun ouders ter verantwoording roepen.''

De politie is op zoek naar getuigen van incidenten. ,,Mocht je informatie hebben of meer weten over de bovenstaande onderzoeken dan horen wij dat graag.
Je kunt ons bereiken via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Een privé bericht via Facebook mag uiteraard ook. Ondanks de 'slechte' start hopen wij dat 2020 een mooi jaar wordt waarin veel goede voornemens zullen lukken en slechte gewoontes zullen stoppen'', aldus de Edese hulpverleners.

advertentie
advertentie