Afbeelding
Bureau Spotlight

'Subsidie-eisen niet ieder jaar wijzigen'

16 februari 2020 om 13:50 Overig

EDE  Zowel intern als extern is er vaak geen behoefte om de programma's van eisen voor subsidieverstrekking te wijzigen. ,,De beleidsvisies en doelstellingen worden ook niet jaarlijks aangepast." Dat schrijft het Edese college in een memo aan de gemeenteraad. De programma's van eisen gaan soms nog te veel in op de uitvoering, maar gezien het doel ervan zou dit volgens het college meer op beleids- en strategisch niveau moeten.

Gerard van Wijk

Vier jaar geleden deed de Rekenkamercommissie onderzoek naar de subsidieverstrekking door de gemeente. Naar aanleiding van dit onderzoek gaf de raad opdracht uitvoeringskaders op te stellen en subsidies boven een bepaald bedrag (bijvoorbeeld 50.000 euro) te onderwerpen aan een beoordeling. Het moet duidelijk zijn welke bijdragen de subsidies leveren aan de gemeentelijke beleidsdoelstellingen ,,en de wijze waarop die doelstellingen samenhangen met de gewenste maatschappelijke effecten."

Een en ander leidde onder meer tot het opstellen en het werken met programma's van eisen voor subsidies boven 50.000 euro. Vorig jaar is er een evaluatie geweest van de subsidieverstrekking in Ede. ,,Duidelijk moet voor ogen worden gehouden dat er steeds sprake is van een leercurve, zowel voor de gemeente als voor de subsidieaanvrager. Met elkaar leren we om steeds scherper de juiste indicatoren op te nemen, die bruikbaar zijn, maar ook hanteerbaar voor de organisaties."  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie