Fayssal Hamdaoui: 'Jammer dat de jaarlijkse gezellige dag bij de voetbalkooi dit keer niet door gaat'
Fayssal Hamdaoui: 'Jammer dat de jaarlijkse gezellige dag bij de voetbalkooi dit keer niet door gaat' Henny Jansen

'Heden en Verleden': 'Een muurtje metselen was niet aan mij besteed'

Overig

EDE Nieuwsblad Ede Stad bracht in 2007 en 2008 de serie ‘Heden en Verleden’ uit. Bekende en minder bekende inwoners van de gemeente Ede stonden hierin centraal. In een nieuwe reeks ditmaal Fayssal Hamdaoui, ambtenaar en initiatiefnemer van de Stichting Ede Sociaal Belang.

Fayssal Hamdaoui zag in april 1986 in het Marokkaanse Driouch het levenslicht. Op het platteland, zo’n vijftig kilometer van kuststad Nador. 

,,Net zoals vele familieleden leefden we in een hoeve van ons vee. Schapen, geiten, kippen en runderen. Alles ging met de hand. Er was nauwelijks vervoer. Ik zie de situatie nog helemaal voor me”, kijkt Hamdaoui terug.

ZELFSTANDIG ,,Om een uur of zeven gingen we al met de schapen op pad. ’s Middags kwamen we vanwege de hitte terug voor een middagdutje en daarna volgde de tweede etappe met de schapen. Het heeft me goed gedaan, denk ik. Je werd snel zelfstandig. En veel geld was er niet.”

,,Mijn vader ging in 1978 naar Nederland met zijn ouders. Ik zag hem de eerste jaren eigenlijk alleen tijdens zomervakanties. In 1992 nam hij mijn oudere broer Jamal mee naar Ede. Twee jaar later volgde ik. Samen met mijn moeder en een jongere broer. Een ander broertje en twee zusjes zijn in Ede geboren. We woonden toen aan de Ernst Casimirlaan. Mijn vader werkte bij Superfos Packaging, net zoals mijn opa en zijn broers.”

Mooie jaren beleefde Hamdaoui op basisschool Zuiderpoort. ,,Vervolgens naar Het Streek aan de Amsterdamseweg. Ik dacht de bouw wel iets voor me zou zijn. De leerkrachten dachten daar anders over. De theorie vonden ze sterk, maar het succesvol afronden van het praktijkexamen werd toch als een probleem gezien. Fatsoenlijk een muurtje metselen was niet aan mij besteed.”

,,Vervolgens naar het ROC aan de Bovenbuurtweg”, vervolgt Fayssal Hamdaoui, die toch altijd al iets meer voor Ede-Zuid, dan de rest van Ede gehad heeft. ,,Detailhandel werd het. Een hele leuke stage bij VET kleding, waarna ik ook mijn diploma binnenhaalde.”

Het studeren begon de ambitieuze Edenaar te bevallen. Na zijn ROC diploma commerciële administratie volgde juridische hulpverlening, met een laatste jaar in Arnhem.

BEMMEL ,,Toen vond ik dat ik maar eens aan het werk moest. Na een stage bij de Gemeente Ede ben ik voor twee jaar in dienst getreden. Na drie maanden voor een project van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij stapte ik over naar de afdeling Burgerzaken van de Gemeente Veenendaal. Na een half jaar werd het Arnhem en nu zit ik sinds 2013 in Bemmel bij de Gemeente Lingewaard, nog steeds op Burgerzaken.”Dan denk je vaak terug aan je eigen jeugd gezin Hamdaoui heeft inmiddels een zoon (3) en een dochter (5). 

,,Dan denk je vaak terug aan je eigen jeugd. Toen ik in Ede kwam, ging ik voetballen. Ede Westermeijer heette de club toen. Een hele leuke periode. Tot en met de B-jeugd heb ik daar gespeeld, voordat Fortissimo in beeld kwam. Ik ben best wel snel, maar trainer Schreuder zag dat ik het toch meer van mijn fysieke capaciteiten moest hebben. Zo werd ik rechtsachter. Twee jaar in het eerste en ook nog een promotie meegemaakt.”

De sociale kant van zijn opleiding juridische dienstverlening bood op vrijwilligersgebied mogelijkheden. ,,Ik ben al dertien jaar betrokken bij Stichting Ede Sociaal Belang. Mijn broer Jamal heeft dat ooit opgestart met een goede vriend. Ik ging aanvankelijk altijd mee naar vergaderingen als notulist. Mijn broer had geen tijd meer, waarna ik het met mijn 61-jarige vader heb voortgezet.”

STAGEPLEKKEN ,,Heel interessant”, vertelt de ambtenaar enthousiast. ,,We richten ons op jongeren in Ede-Zuid van alle kleuren en afkomsten. We organiseren bijeenkomsten, helpen bijvoorbeeld bij het zoeken van werk of stageplekken, of het opstellen van een CV.” 

Helaas moet Hamdaoui beamen dat dat soms heel lastig is. ,,Er zullen altijd mensen zijn die een vooroordeel hebben en je op basis van je naam geen kans geven. Tegenwoordig wordt steeds vaker gevraagd om een begeleidende foto. Hoe iemand er uit ziet, is niet belangrijk, is mijn mening. Een landelijk bekend voorbeeld is de oorzaak. Een Marokkaanse jongen met een sterk CV werd afgewezen. Onder een andere naam werd dezelfde inzender wel uitgenodigd voor een gesprek.”

,,Maar goed, ook de criminaliteitscijfers liegen niet. Daar kunnen we niet omheen. We proberen zoveel mogelijk te ondersteunen. Veel hangt natuurlijk ook van de ouders af. Maar ik ben er ook van overtuigd dat wanneer de kansen in de maatschappij gelijk worden, de criminaliteit zal afnemen.”

BUURTVADERPROJECT De stichting kan bestaan door giften van het Oranjefonds en initiatieven als Ede Doet. ,,Mede daardoor is bijvoorbeeld het buurtvaderproject een succes. De plaatselijk overheid vraagt ons weleens wat meer in Veldhuizen te doen. Maar dat is ons gebied gewoon niet. Wij opereren in Ede-Zuid, inclusief Maandereng en Rietkampen. Groot dus. Hier zijn we opgegroeid en de bewoners kennen ons. Helaas gaat het dit jaar niet door, maar we verheugen ons weer op de jaarlijkse vooral sportieve dag bij de voetbalkooi aan de Van der Hagenstraat. Met behulp van bedrijven altijd een hele leuke bijeenkomst met een voetbaltoernooi, lekkernijen en een rommelmarkt. Heel erg gezellig.”

Inmiddels zijn we er voor jong en oudOok met lastige vraagstukken in familieverband houdt de stichting zich bezig. ,,Inmiddels zijn we er voor jong en oud. De generatiekloof speelt een veel mindere rol dan vele mensen denken”, ervaart Hamdaoui. 

,,Natuurlijk is cultuur belangrijk, maar het is ook heel open. De jeugd krijgt ruimte. De meeste ouders beseffen best dat tijden veranderen. Ze worden minder streng.”

Ik hoop dat de stichting in de toekomst groter wordt”, besluit de welzijnswerker. ,,Zo kunnen we meer betekenen en bereiken. Belangstellenden zijn op zaterdag welkom in De Elskamp, Van der Hagenstraat 7. Bellen kan ook: 06-36475472.” 

Door Henny Jansen

Met klasgenoten op het plantsoentje tegenover de Zuiderpoort
Bij de schaapskooi met dochter Inara (Heidebaby 2014) en zoontje Liyam
Eerste schoolfoto, groep 3
Marokko: mijn eerste fiets, gekregen van mijn opa
Stageperiode bij kledingzaak VET
Op het strand bij Nador
Klassenfoto groep 6 Zuiderpoort
Klaar voor de bruiloft van een oom
Kratjesklimmen op de Parkweg. Het zouden er 21 worden
Verkoeling in de zee bij Nador
Ik speelde twee seizoenen bij Fortissimo
Mijn vader zag ik de eerste jaren in Marokko alleen tijdens vakanties
Op bezoek bij een wedstrijd van mijn broer bij Ede Westermeijer. Ik sta helemaal links
Op de foto in onze woning aan de Ernst Casimirlaan met een hoed van mijn vader
Voor het eerst schrijven op een schoolbord in groep 3
Vader was weer terug uit Nederland. Dagje uit met de kinderen. Helemaal rechts mijn oudste broer Jamal, broertje Soufian en ik helemaal links
Olijfboom achter het stamcafé tijdens bezoek aan Marokko
In geboorteplaats Driouch met een adelaar
Fayssal Hamdaoui anno 2020
advertentie