Verkoeling zoeken is goed, maar check - zeker bij de hoge temperaturen van deze dagen - bij open water altijd of je er veilig kan zwemmen.
Verkoeling zoeken is goed, maar check - zeker bij de hoge temperaturen van deze dagen - bij open water altijd of je er veilig kan zwemmen. DierenPark Amersfoort

Hitteplan: drinken, smeren en op elkaar letten

Overig

EDE Regelmatig genoeg drinken, goed insmeren met zonnebrandcrème, niet te vaak en te veel in de zon vertoeven. Dat zijn de voornaamste adviezen van het RIVM nu de temperatuur zelfs al over de 30 graden Celsius gaat. Sinds woensdag is het Hitteplan actueel.

Dunne kleren dragen lijkt een voor de hand liggende tip, maar mensen worden dringend aangeraden om vooral ook op elkaar te letten. Bij hoge, zomerse temperaturen - deze week is er wellicht sprake van een hittegolf - vormen ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, maar ook bijvoorbeeld mensen in een sociaal isolement een kwetsbare groep, stelt het RIVM.

Het Hitteplan geldt voor Utrecht, Gelderland en nog vijf provincies. Hier werd het woensdag meer dan 27 graden en dat zal ook donderdag en de dagen erna het geval zijn. Bovendien schijnt de zon zo krachtig dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.

Thuis een ventilator aanzetten, kan. Daarbij kan het helpen om een flesje met bevroren water voor de ventilator te zetten. Het is niet handig, aldus het RIVM, de ventilator lucht van de ene naar de andere persoon te laten '?aaien'. Het wordt afgeraden om in verpleeghuizen ventilatoren te gebruiken.

Energiebedrijven, zoals Vitens, verzoeken om zuinig om te gaan met leidingwater. Door het droge voorjaar is de bodem al veel te droog. Als dit aanhoudt kan dat er in eerste instantie toe leiden dat de waterdruk van bijvoorbeeld de kraan afneemt.

Verkoeling zoeken is goed, maar bij het zwemmen in open water is het raadzaam vooraf te checken of er veilig kan worden gezwommen: www.rijkswaterstaat.nl/water.

advertentie