Afbeelding
pixabay

Organisaties wijzen Edese gemeenteraad op toilettentekort

Overig

EDE 'Acht miljoen vijftigplussers verdienen beter dan de bosjes in te moeten. Denk ook aan de twee miljoen buik- en anderhalf miljoen blaaspatiënten die afhankelijk zijn van een toilet'. Deze brief en vraag om aandacht van een groot aantal patiëntenorganisaties, de Fietsersbond, de Nederlandse Wielersportbond en het Fietsplatform is gericht aan de Edese gemeenteraad. 

Gerard van Wijk

Zij stellen vast dat er in Nederland nauwelijks openbare toiletten zijn en dat in deze coronatijd zwembaden en bibliotheken de toiletten gesloten moeten houden. Bovendien is het in veel gevallen ook bij de horeca niet toegestaan om van het toilet gebruik te maken. 

[SANITAIRE STOP-STRESS] Met een campagne hoopt de rijksoverheid de mensen komende zomermaanden meer vakantie in eigen land te laten houden. Volgens de Fietsersbond maakt 49 procent van de Nederlanders recreatieve fietsritten. De Maag Lever Darm Stichting schat in dat drie van de vier toiletten in de Hoge Nood-app vaak niet beschikbaar zijn. ,,Dit maakt het Nederlandse toilettentekort nog erger dan het al was en veroorzaakt 'sanitaire stop-stress' bij mensen.” 

[NUTTIG] De organisaties roepen provincies en gemeenten op iets nuttigs te doen met mobiele toiletten en toiletwagens die overbodig zijn omdat evenementen in ieder geval tot september niet mogen plaatsvinden. In de gemeente Ede, met veel recreatieve voorzieningen, kunnen ze worden ingezet op de drukste fietsknooppunten. ,,Uiteraard zien we voor de toekomst graag permanente toiletten. Maar voor nu maken we Nederland zo voor iedereen die weleens naar het toilet moet aantrekkelijk om erop uit te trekken.” 

advertentie