Na een lange bankcarrière kocht Henk Berkhof Mexicaans aardewerk in
Na een lange bankcarrière kocht Henk Berkhof Mexicaans aardewerk in Henny Jansen

'Heden en Verleden': 'Sabbatical om eens goed na te denken'

Overig

BENNEKOM Nieuwsblad Ede Stad bracht in 2007 en 2008 de serie ‘Heden en Verleden’ uit. Bekende en minder bekende inwoners van de gemeente Ede stonden hierin centraal. In een nieuwe reeks ditmaal aandacht voor Henk Berkhof. Na een lange loopbaan bij een bank, stortte hij zich in 2007 in een nieuw avontuur, de handel in Mexicaans aardewerk. 

,,Halverwege je carrière zou iedereen eigenlijk een ‘sabbatical year’ moeten kunnen plannen. De Sociaal Economische Raad en overheid zouden dat mogelijk moeten maken. Gewoon, om te onthaasten en eens goed na te denken. Zit ik nog wel op het juiste spoor? Ik denk dat het ook goed is voor het bedrijfsleven. Zweden gaat beter met dat soort dingen om. De lengte van zwangerschapsverlof bijvoorbeeld. Ook voor de man. Het is een politieke keuze.” Eén van de meningen van Henk Berkhof. 

GEMOEDELIJKER Berkhof groeide op in de Thomaslaan en later enkele honderden meters verderop in de Molenstraat. ,,Prachtig buurtje bij speeltuin Ons Genoegen”, glimlacht hij. ,,En veel kattenkwaad uitgehaald, natuurlijk. Ik kijk ook met plezier terug naar de jaren zestig en zeventig. Veel gemoedelijker, veel meer respect. Ook de tijd van Woodstock, Beatles, Rolling Stones, et cetera. Die muziek hoor je nog steeds.” 

Meer dan veertig jaar bepaalde het bankwezen de dagindeling van de nu 72-jarige Henk Berkhof. ,,Als 'broekie' van 16 meldde ik me met mijn ULO-diplomaatje met middenstand bij de Amsterdamsche Bank. Een jaar later werd het AMRO na een fusie met de Rotterdamsche Bank.”

Bij de bank werkte Henk Berkhof op diverse afdelingen. ,,Ik begon op de boekhouding, vervolgens Buitenlands Betalings Verkeer, Effecten en de afdeling Particuliere Leningen. Een onderdeel daarvan was dochter Financieringsmaatschappij MaHuKo. Later kwam daar ook nog woninghypotheken bij. Hele grappige tijd”, legt hij met pretoogjes, terwijl een loonstrookje van de maand december 1965 tevoorschijn getoverd wordt, uit.

Schitterend karretje met een linnen kap

Tweehonderdvijftig gulden per maand. Dat lijkt niet echt een bedrag om de grote jongen uit te hangen. ,,Nou, op de een of andere manier kon ik toch genoeg sparen om even later een mooie rode Austin Healey Sprite te kopen. Schitterend karretje met een linnen kap die, als de zon scheen, werd opgeborgen”, reageert hij.

Vervelend bijverschijnsel was wel dat Henk Berkhof in de MaHuKo-periode ook geregeld klanten moest bezoeken die hun financiële verplichtingen niet waren nagekomen. 

,,Onze grote bankbaas vond mijn autokeuze daarom geen goede. Ik werd dan ook min of meer gedwongen een andere auto te kopen. Dat werd een Mini Cooper S. Ook leuk."

MINIBANKJE ,,Service verlenen stond die jaren bij banken nog hoog in het vaandel. Juist dat lag me goed. Ouderen helpen bijvoorbeeld. Zo gingen we in het AMRO-tijdperk vrijdags met een tas geld naar bejaardencentrum De Klinkenberg. De bewoners hoefden dan alleen maar de lift te nemen, wij richtten een minibankje in bij de receptie.”

,,Of bijvoorbeeld de maandelijkse salarisbetaling van de Victoria-Vesta, toen nog gevestigd in barakken in de weilanden van de huidige Maandereng. Van tevoren kregen we dan op hoeveel biljetten en muntgeld er nodig was. Dat bracht ik dan in een grote boodschappentas en telde ik dat daar uit. Kom daar vandaag de dag maar eens om.”

OVERVAL ,,In de zeventiger en tachtiger jaren was ik kantoorbeheerder van filiaal Proosdijweg, later Bellestein. Daar heb ik helaas een bankoverval mee moeten maken en ben toen, na een blauwe maandag in Veenendaal, teruggekeerd naar Ede om van ons in aanbouw zijnde kantoor aan de Arnhemseweg de sleuteladministratie op te zetten. Later ben ik op de back-office van het districtskantoor in Arnhem terechtgekomen en van daaruit naar het regiokantoor in Apeldoorn verhuisd.”

De streepjescultuur waaide over uit Amerika

,,Na de eeuwwisseling zag je een verschuiving ontstaan in de cultuur van de bank, sinds 1991 inmiddels ABN AMRO, blikt Berkhof fronsend terug. ,,Onder leiding van Rijkman Groenink werd het allemaal wat harder, minder afwachtend. Er moest meer verkocht worden en minder geadviseerd. De opkomst van zoals ik het maar noem ‘de streepjescultuur’, overgewaaid uit Amerika. Voor elk product dat je verkocht mocht je een streepje zetten. Hoe meer streepjes, hoe meer bonus aan het eind van de maand. Daar had ik moeite mee.”

,,Kantoren gingen dicht en de ene reorganisatie volgde de andere op. De bezuinigingen kenden geen grenzen meer. Ook goede jonge collega's mochten vertrekken met een zak geld. Velen van hen zijn een eigen adviesbureau begonnen of een eigen bedrijf op het gebied van vermogensbeheer.”

,,In 2005 was het weer raak”, herinnert Berkhof zich nog maar al te goed. ,,Nu was mijn afdeling aan de beurt. Ik kon kiezen tussen een zak geld of geplaatst worden op een intern detacheringsbureau. Ik heb toen maar voor de eerste optie gekozen. 41 jaar, ik vond het wel genoeg.” 

Een jaar eerder was hij dus veertig jaar in dienst. ,,Ja ja, twee bruto maandsalarissen netto uitgekeerd. Daar heeft het hele gezin van genoten”, kijkt de sinds 1975 Bennekommer terug, terwijl de lach er ook weer is. 

Je voelt je dan heel klein

,,Met mijn vrouw en zoons in een Chevrolette Blazer drie weken rondreizen in Florida. Ik ben bepaald geen Amerika-liefhebber, maar dit was wel een hele belevenis. Key West, Orlando, Daytona, de Everglades, maar vooral Cape Canaveral, Toch wel imponerend wanneer je het lanceerplatform, raketten en een gebruikte Shuttle van dichtbij ziet. Je voelt je dan heel klein.”

KUNST UIT DE KLEI Tijdens die vakantie deed Berkhof ook ideeën op voor activiteiten waarmee hij zich de laatste jaren heeft beziggehouden. ,,Ik kwam in aanraking met kunst uit de klei. Talavera, oftewel Mexicaans aardewerk.”

Berkhof startte in 2007 het BV’tje ARTERRA en liet de eerste containers overvaren. Met een dubbele vrachtwagen werd het spul afgeleverd bij een schuur in het Wageningse binnenveld. Dat had nogal wat voeten, of beter gezegd banden in de aarde. De auto zakte in een bocht in een berm en er moest een takelwagen aan de pas komen om het voertuig uit die benaderde positie te bevrijden.

Met hulp van zijn vrouw en schoonzuster bracht Henk Berkhof het spul aan de man op zomermarkten, fairs en tuinshows. ,,Activiteiten als Fleurig bijvoorbeeld. En de Vlegeldag hier in Bennekom. Maar ja, ik word ook een dagje ouder en de gezondheid is ook niet meer wat het was, dus ik heb besloten de restvoorraad van de hand te doen. Op foto’s komt het niet goed over, dus ik nodig belangstellenden uit een kijkje in de opslagruimte te nemen. Ik vraag de hoofdprijs niet. Wanneer ik de kosten er uit heb, ben ik tevreden.”

Email: info@arterra.nl

Telefoon: 06-20642288

Door Henny Jansen

Gespaard voor een rode Austin Healey Sprite
De aflevering van 'kunst uit de klei' had nogal wat 'banden in de aarde'
Afbeelding
Talavera, oftwel Mexicaans aardewerk
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Henk Berkhof begon in 2007 met de inkoop van Mexicaans aardewerk
Op zomermarkten, fairs en tuinshows werden de producten aan de man gebracht
Kraampje in Bennekom
Bennekom
Cape Canaveral
'Naast zo'n gebruikte Shuttle voel je je heel klein'
Afbeelding
De restvoorraad is te bezichtigen
'Ik hoef de hoofdprijs niet'
Afbeelding
Afbeelding
advertentie