Wilma en Bas Koudijs. Herder Balou houdt niet zo van vreemde aandacht.
Wilma en Bas Koudijs. Herder Balou houdt niet zo van vreemde aandacht. Henny Jansen

'Grensgevallen': 'Ons leven is vooral gericht op Barneveld'

Overig

LUNTEREN De Gemeente Ede is met zo’n 320 vierkante kilometer groot. Zo bedraagt de afstand tussen de A50 nabij De Woeste Hoeve en de Walderveense Molen hemelsbreed bijna 28 kilometer. ‘Grensgevallen’ is een nieuwe serie van Ede Stad en gaat over het dagelijks leven van inwoners die op het randje van de gemeentegrens wonen. Naaste buren zijn Veenendalers, Rhenenaren, Wageningers, Renkumers, Arnhemmers, Apeldoorners, Barnevelders of Renswoudenaren. Wat houdt hen bezig en in hoeverre voelen zij zich Edenaar? 

Hun verleden ligt voornamelijk in Lunteren, Barneveld en Renswoude. Bas en Wilma Koudijs wonen al een tijdje aan de Barneveldseweg in Lunteren. Honderd meter verderop, even voorbij het bord ‘Tot ziens in Ede’ is de rotonde en het Van Lodenstein College in Barneveld.

MALUKA MUDA ,,Ik ben hier geboren en getogen”, vertelt Bas Koudijs. Hij is van 1968. De derde generatie Koudijs op deze locatie. ,,Mijn opa kocht het rond 1925. Ik geloof dat mijn vader en opa nog hebben meegemaakt dat het gemeente Barneveld was. Bij De Biezen waren ooit Zuid-Molukkers gehuisvest. Hun Barneveldse voetbalclub heette Maluka Muda. Toen de Scherpenzeelseweg werd aangelegd, is dat ongeveer de grens geworden.”

,,Het leven was voornamelijk op Barneveld georiënteerd”, stelt Koudijs. ,,De Willem Alexanderschool bijvoorbeeld en later de technische school. Ik ging vervolgens wel naar de MTS in Ede.”

Ik was een echte boerendochter

Zijn vrouw Wilma komt van Renswoude, nabij de Walderveense molen. ,,Ik was een echte boerendochter. Toen ik één was, verhuisden mijn ouders naar Renswoude. Ook voor mij was Barneveld voor de hand liggend. School en zo. Onze vriendengroep trof elkaar daar. Zo heb ik Bas ook leren kennen.” 

,,Een vaste kerk hebben we niet”, neemt Bas over. ,,In ieder geval PKN. Meestal gaan we naar de Goede Herderkerk. Toen we elkaar leerden kennen, was de beroemde disco De Klaveet in Achterveld er nog. Hele mooie tijd. En genieten bij de trekkertrekwedstrijden. De Klaveet is nu een restaurant, geloof ik. Maar we kwamen ook wel in de Prinsenhof in Lunteren.”

De twee kinderen van Wilma en Bas Koudijs studeren nog. Een 22-jarige zoon bedrijfskunde bij Hogeschool Arnhem Nijmegen, de 19-jarige dochter verpleegkunde bij Christelijke Hogeschool Ede.

,,Hoewel de afstand tussen huis en treinstation Barneveld-Centrum en Barneveld-Zuid zo’n beetje gelijk is, stappen ze vaak in Zuid op. Ze hebben weliswaar beiden een rijbewijs, maar met het openbaar vervoer zijn Ede en Arnhem eenvoudig te bereiken”, weet Wilma Koudijs.

SSS ,,Maar hun sociale leven speelt zich voornamelijk in Barneveld af”, vervolgt ze. ,,Onze zoon voetbalt in een recreantenteam van SDVB, maar is ook heel actief op andere fronten voor de club. Jeugdleider bijvoorbeeld. Onze dochter speelt in het eerste vrouwenteam van volleybalvereniging SSS.”

Bewegen zit de ‘Koudijsjes’ dus in het bloed? ,,Wandelen, fietsen en zwemmen, vind ik ook heerlijk. Ik was ooit lid van De Water Kip”, kijkt Wilma Koudijs terug. ,,Ik moet wel toegeven dat het wel of niet aanschaffen van een elektrische fiets een beetje ter discussie staat binnen ons gezin.”

Marathon in Utrecht

Bas Koudijs is een loper. En bepaald niet op bescheiden niveau. Hij liep ooit een marathon in Utrecht . ,,Ik loop nog steeds twee keer in de week zo’n tien kilometer.”

De Lunterse Eng en het Wekeromse Zand zijn favoriete locaties. Beide voorbeelden liggen verder van vijf kilometer dan zijn woonhuis, dus hij loopt eigenlijk verder. ,,Dat is zo”, grijnst hij. ,,Maar ik ga er ook weleens met de auto naartoe.”

ASSEN EN STUURSYSTEMEN IMS Group is vier dagen per week de werkgever van Bas Koudijs. ,,Op industrieterrein Harselaar in Barneveld is hij commercieel medewerker. IMS importeert assen en stuursystemen voor trailers van vrachtauto’s.”

Naast zijn reguliere baan houdt hij er ook nog eens 7800 kippen op na. ,,Dat klopt”, lacht hij. ,,Techniek is mijn passie, maar bij het boerenleven ligt mijn hart.”

Wat een verrassende ontlading

De achtjarige Tervurense herder Balou vraagt intussen aandacht met een tennisbal tussen de kaken. ,,Dit ras zie zelden hier”, vertelt Bas Koudijs. ,,Meer in Limburg en Brabant. Een bijzonder gezinslid. We waren haar ooit kwijt in de buurt van het Wekeromse Zand. Paniek natuurlijk. Toen we later thuis plannen maakten hoe haar op te sporen, kwam ze het tuinpad oplopen. Wat een verrassende ontlading.”

,,Ach ja, ooit had ik ook koeien en varkens. Het was gewoon niet meer te doen. Ik heb de varkens nog wel iets langer gehouden, maar tegen die regelgeving van de overheid was ik niet opgewassen. Dat geldt natuurlijk voor alle boeren.”

Het is even aandringen, maar uiteindelijk geeft Bas Koudijs toe dat, naast zijn baan bij IMS, het ‘hobbyboeren’ toch wel drie uur per dag in beslag neemt. ,,Eieren verzamelen, mest ruimen, het gewenningsproces van jonge hennen begeleiden. Je bent nooit klaar. Maar ik doe het met plezier. Het is een rare bezigheid. Ik ben een dierenliefhebber en toch moet je na een week of tachtig tot vijfentachtig afscheid nemen van de hele generatie.”

Deze cyclus heeft ook voordelen. ,,Zeker”, beaamt de Lunteraan. ,,Alle kippen verdwijnen dus na een maand of vijftien. Dat geeft ruimte voor een vakantie, hoewel onze zoon altijd bereid is in te springen. Maar zijn passie is het niet.” 

DILEMMA ,,Alleen in een straal van vijf kilometer van hier zijn al zoveel gemengde boerenbedrijfjes verdwenen. Het is vaak een enorm dilemma. Of stoppen, of kiezen voor een enorme schaalvergroting. De regels worden steeds strenger. Het is een fantastische manier van leven, maar je wordt er allesbehalve rijk van.”

,,Boeren zijn zo belangrijk”, voegt Wilma Koudijs toe. ,,En het wordt ze zo moeilijk gemaakt. Het boerenleven kan wel wat positiviteit gebruiken onderhand. En denk bij import eerst eens aan onze eigen mensen.” 

KVINNA Sinds enige tijd heeft ze een eigen zaak in tweedehands kleding, Kvinna in de Langstraat in Barneveld.

door Henny Jansen

'Toen we elkaar leerden kennen, was de beroemde disco De Klaveet in Achterveld er nog'
Bas Koudijs houdt er naast zijn baan zo'n 7800 kippen op na
Afbeelding
Barneveldseweg, Lunteren. Honderd meter verder is de rotonde in Barneveld
advertentie