A night in Tunisia, 2019
A night in Tunisia, 2019 August Robin Peters

Nieuwe expositie in Cultura Galerie

Overig Deel je nieuws

Op dit momment is in de Cultura Galerie de expositie 'gevonden werk - found work' van de Arnhemse kunstenaar August Robin Peters te zien. 

Toevallig gevonden materialen uit het dagelijks leven vormen een voortdurende inspiratiebron voor August Robin Peters. Geïsoleerd uit de oorspronkelijke omgeving wordt door hem een andere betekenis toegedicht aan hele gewone zaken. In de zoektocht naar een interessant beeld en het proces van het maken laat hij zich verrassen door wat er onverwachts gebeurt. Beelden ontstaan doordat ze per toeval voor elkaar staan, naast elkaar liggen of over elkaar gevallen zijn. Het proces waarin de kunstenaar terecht komt leidt dan letterlijk tot het gevonden werk. 

Materialen die hij kiest worden vaak op onorthodoxe wijze verwerkt: afdekzeil wordt als canvas gebruikt, ruw karton krijgt met dikke lagen verf een tweede huid, plastic flesjes zijn opeens geen restmateriaal meer maar een onderdeel van een schilderij. Gevonden en bewust gekozen restmateriaal wordt ingezet als een schilderachtige ingreep. De traditie van schilderen met verf is hier verdwenen. Liefde voor materiaal en verwerking ervan is zichtbaar. Het combineren van materialen, het inzetten van kleur en verschillende technieken is kenmerkend voor het werk.

Met de collageachtige manier van werken vallen de verschillende stukken in de loop van het proces als een puzzel in elkaar. Ondanks onverwachte toepassingen en aanvankelijke chaos is het resultaat afgewogen en in balans. De composities zijn verrassend maar laten steeds een eenvoud en precisie zien die tot verwondering aanzetten. Het gevonden werk is een illusie van wat de werkelijkheid zou kunnen zijn. 

August Robin Peters (1970) studeerde modevormgeving aan Artez in Arnhem. Tijdens zijn carrière als modeontwerper ging hij zich meer toeleggen op beeldende kunst. In 2019 voltooide hij als kunstenaar de opleiding aan de Nieuwe Akademie Utrecht.  Hij heeft deelgenomen aan verschillende exposities (o.a. Galerie 2020 Otterlo, Pictura Dordrecht; Lacuna Festival de Artes Lanzarote). In Cultura in Ede heeft hij zijn eerste solo-expositie. 

In ‘gevonden werk – found work’ worden schilderijen, fotowerken, collages, sculpturen en mixed media getoond. De expositie loopt tot en met 2 januari en is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van Cultura.

advertentie