Afbeelding
Dick Klein Geltink

Fotoquiz Ede Stad.nl: ‘Hoe goed ken jij Ede?’ (30)

16 december 2020 om 10:00 Overig

EDE Lang niet alle uithoekjes van de gemeente Ede zijn bekend. Hoe goed kennen inwoners hun huidige leefomgeving of die uit de geschiedenis?

Wat is er op bijgaande afbeelding te zien en waar is de foto genomen?

Mail uw oplossing voor maandag 21 december 10.00 uur naar Ede.Stad@bdu.nl onder vermelding van ‘Fotoquiz 30’, telefoonnummer en woonplaats en maak kans op twee vouchers van Puro Gelato & Caffè , Maanderpoort 29, Ede.

Oplossing fotoquiz 29: Ede, Koeweg, Eder Heide, voormalige eendenkooi.

Winnaar: Coby Eindhoven, Ede.

LEZERS MAILDEN OOK:

Evert van de Visch: Naar mijn mening is dit stukje Ede te vinden aan de weg van Otterlo naar Harskamp en dan links midden op de akkers aldaar. Het is mij een raadsel waarom dat daar zo ligt, maar ja het is nu eenmaal zo. Zou iets met een vererving te maken hebben heb ik eens van iemand gehoord. Zie de oplossing met belangstelling tegemoet.

Clemelinde van Beek: Voormalig schietterrein bij de Koeweg.

G. van Beek: De Edese heide met het voormalig schietoefenterrein boven de Kreelseplas en het kreelsezand. Onder op de foto de Koeweg.

Dik Groenendijk: Dit was een moeilijke opdracht, maar volgens mij is dit de oplossing. Het betreft de rechthoekige bossage met daar binnen in een grondwal van circa 1,50 meter hoog en daarbinnen een kuil van wel vijf meter diep. Dit archeologische monument ligt op de Edesche Heide bij de Koeweg ten zuiden van het voormalige militaire (MOB) complex. Volgens mij is de foto genomen vanaf de uitkijktoren op “De Bult” van Wekerom (voormalige stortplaats) en dan in zuidelijke richting.

W. Klok: Foto is op de heide genomen, Koeweg, het is de oude zinkput van kamp Driesprong aan de hessenweg vandaar ging het ondergronds naar die put cq, kuil. Ps.in de Zomertijd zie je er regelmatig jonge stelletjes uit komen wandelen.

A. Gaasbeek: In dit stukje bos (naast Koeweg) sliep ik ‘s nachts in oktober 1972. Nachtwandeling vanaf Simon Stevinkazerne. Midden in de nacht wakker gemaakt en we moesten verder. Blaren, blaren, en nog eens blaren in die soldatenlaarzen, dat kan ik me nog goed herinneren.

Henk Schoeman: De naam is Eendenkuil, deze ligt op de hei achter complex de driesprong. Heb daar gespeeld in mijn jeugd en later als militair geoefend. Vooral met traangas dat bleef lekker hangen in deze kuil. 

Wim Rietkerk: De fotoquiz 29 van 9 dec betreft een luchtfoto van de ‘Eendenkooi’ op de Edesche Heide (oost van de Koeweg). Deze naam werd er aan gegeven omdat er vaak water in stond en hier eenden op af kwamen. Het was een regenwater overstort van het Mobilisatiecomplex Ede-Driesprong. Vanuit het complex loopt of liep een betonnen buis hier naar toe. Het bouwsel zal ergens tussen 1951 en 1953 aangelegd zijn, toen ook het mobcomplex werd gebouwd en in gebruik genomen. Inmiddels is de eendenkooi niet meer voor de afvoer van regenwater in gebruik, waarschijnlijk vanwege milieuvoorschriften.

Oplossing fotoquiz 29: Ede, Koeweg, Eder Heide, voormalige eendenkooi.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie