Afbeelding
Ede Marketing

Het kerstdiner kan dit jaar ook lokaal bij elkaar gefietst worden

Overig

EDE Wie in coronatijd liever niet naar de supermarkt gaat voor de aankopen voor het kerstdiner, kan lokaal inkopen doen op de fiets. Rianne van Zandbrink heeft een oplossing bedacht voor mensen in de omgeving van Eemland en de Gelderse Vallei: fiets het kerstdiner bij elkaar.

Met een plof vallen de stoofpeertjes van boer Dirks in de fietstas. Nu nog een zak krieltjes bij de buren halen en een stukje beenham van Bio-boerin Annemieke de Vries mag ook niet ontbreken. ,,Het kerstdiner krijg hierdoor een hele andere lading.” De coronapandemie heeft lokale ondernemers in de spotlight gezet. Dus wellicht is het dit jaar ook tijd voor een lokaal kerstdinertje door producten te halen bij boerderijwinkels, stalletjes en kleine winkels. Zandbrink brengt als ‘voorfietser’ van Fietsen voor mijn eten lokale ondernemers in kaart.

IN KAART BRENGEN Tijdens de eerste coronagolf zocht Zandbrink naar activiteiten die haar achter haar laptop vandaan zouden halen. Ze maakte kennis met Fietsen voor mijn eten. Een landelijke organisatie die stalletjes langs de weg, kwekerijen, boerderijwinkels en kleine winkeliers in kaart brengt en mensen motiveert om meer te fietsen voor hun dagelijkse eten. 

Het in kaart brengen wordt gedaan door ‘voorfietsers’. Een voorfietser bestond nog niet voor regio Eemland en regio Gelderse Vallei tot afgelopen augustus. Zandbrink omarmde het concept en startte een Facebookgroep die elke dag meer leden trekt. In de Facebookgroep worden tips gedeeld door iedereen die in de regio woont en Zandbrink deelt regelmatig een fietsverslag in de groep om lokale ondernemers te laten zien.

Zandbrink woont zelf in Wageningen en haar ouders wonen in Leusden. Ze was al op de hoogte van verschillende winkels die nog niet op de kaart stonden, dus was het voor haar alleen maar logisch om ‘voorfietser’ te worden voor Eemland en de Gelderse vallei.

Boodschappen doen op de fiets, in plaats van met de auto, heeft als voordeel dat het goed is voor de gezondheid. Thuiswerken zorgt er onder meer voor dat we steeds meer stilzitten. Maar ook de lokale ondernemingen worden gesteund door het eten bij elkaar te fietsen.

Meer informatie op de Facebookgroep Fietsen voor m’n Eten – Gelderse Vallei/Eemland. De inmiddels verzamelde tips staan hier

advertentie