Afbeelding
Pixabay

Gemeente Ede waarschuwt voor phishingmail: ‘Verwijder dit bericht meteen’

17 november 2021 om 19:20 Overig

EDE De gemeente Ede waarschuwt voor een phishingmail die vanuit een @ede.nl e-mailadres is verzonden. Het lukte hackers onlangs om met een nepmail de inloggegevens van een medewerker van de gemeente te pakken te krijgen. Vanuit het mailadres van deze medewerker zijn vervolgens grote hoeveelheden phishingmails naar willekeurige emailadressen verzonden, zowel binnen als buiten de gemeente.

De verzonden phishingmail is aan een paar punten herkennen. Zo wordt er in het bericht een melding gemaakt van een Outlook-mailbox die vol zit en dient te worden bijgewerkt. Onderaan de mail staat ‘IT Services Helpdesk’. Mensen die de e-mail hebben ontvangen, doen er goed aan deze gelijk te verwijderen.

VERWIJDEREN ,,Het is géén bericht van de gemeente”, benadrukt wethouder Hester Veltman nogmaals. ,,Ga er niet op in. Klik geen link aan en geef geen wachtwoord. Verwijder de e-mail meteen.”

De gemeente raadt ontvangers die wel op een link hebben geklikt en gegevens hebben ingevuld aan, om zo snel mogelijk hun wachtwoord te wijzigen voor alle sites waarop het ingevulde wachtwoord wordt gebruikt. 

ONDERZOEK De gemeente laat verder weten dat de getroffen mailbox zo snel mogelijk geblokkeerd is en dat er maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat dit nogmaals kan gebeuren. Op dit moment doet een team van ICT-experts intern onderzoek naar het incident en er is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

,,Het onderzoek laat vooralsnog zien dat de hacker gelukkig geen toegang heeft gehad of gekregen tot privacygevoelige bestanden”, zegt Veltman. ,,Maar een dergelijk incident bevestigt nog maar eens dat informatieveiligheid blijvend hoge prioriteit en aandacht vereist.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie