Toppartij Dominic van Dijk (links) - Tom Pronk eindigde in remise.
Toppartij Dominic van Dijk (links) - Tom Pronk eindigde in remise. Ben Verduyn

Wedstrijdleider Louis van der Vos verrast topper Harold Boom bij schaakvereniging De Cirkel

Overig

EDE Het lijkt wel of elke wekelijkse schaakronde bij De Cirkel een verrassend resultaat gaat opleveren. In de derde ronde was de winst van Louis van der Vos op de sterke en meerdere malen kampioen geweest zijnde Cirkelaar Harold Boom de verrassing van de derde speelavond.

Ook de overwinningen van Jasper de Rijk op Mark Bakker en Fedde Kingma op Pim Eimers horen in het rijtje verrassingen thuis. De talentvolle Luuk de Man is na de derde speelronde de lijstaanvoerder. Met op geringe afstand Cirkelaar Anton Spronk en de dus verassende wedstrijdleider Louis van der Vos. De realiteit is dat er wekelijks verschuivingen plaatsvinden in de top tien. Maar het maakt de sterke interne competitie bij schaakvereniging De Cirkel wel tot een uitdaging voor velen. 

INTERNE COMPETITIE Luuk de Man is dus de derde ronde de nieuwe koploper. Hij is het seizoen ijzersterk begonnen. Dit keer moest Jonathan Karels na een mooie partij de vlag strijken. De nu op de tweede plaats staande Anton Spronk bond de sterke Willem de Wilde aan zijn zegekar. 

Louis van der Vos tegen Harold Boom kende een Engelse opening. In het middenspel werd er veel materiaal geruild. Traditioneel gebruikte Boom nogal veel tijd om een mogelijke opening te creëren. In het eindspel hadden beide schakers een toren, een loper en zes pionnen. De sterke Harold Boom probeerde te forceren en Van der Vos moest een loper geven tegen twee pionnen. De wedstrijdleider zetten het daarna op ene een niet meer te stoppen pionnen wedloop. Harold Boom kon promotie niet meer verhinderen en gaf de strijd op.

De topper tussen Dominic van Dijk en Tom Pronk eindigde in remise. Van Dijk opende met wit zijn gebruikelijke systeem, waarna hij het centrum open brak. Grootscheepse afruil werd door zwart (Tom Pronk) vermeden, waarna laatstgenoemde remise aanbood. De vrede werd al ras daarna getekend.

Tim Evendijk begint op stoom te komen. In de derde ronde moest zijn oude leermeester Ben Zee ervaren dat de jongeling zijn aspiraties om het clubkampioenschap bepaald nog niet uit zijn hoofd heeft gezet. Een meer dan verdiende overwinning voor de nieuwe penningmeester van De Cirkel volgde. De partij tussen Daan van Pel en Jim Pronk kende een Franse opening. In het middenspel offerde Jim Pronk een paard tegen twee pionnen. Hij wist echter geen voordeel te creëren. Na het verspelen van een pion gaf Jim Pronk zich gewonnen. 

Jasper de Rijk heeft een sterke seizoenstart. In de derde ronde wist hij de sterke Mark Bakker te verslaan. Na deze winst vinden we De Rijk nu terug in de top tien op een achtste plaats. Pim Eimers verslikte zich in Fedde Kingma. De op papier sterkere Eimers, verrekende zich in het middenspel, Kingma speelde dit op knappe wijze uit naar winst.

OVERIGE UITSLAGEN Niels van den Bovenkamp - Ben Verduyn 1-0, Hans van de Weteringh - Ruben de Vries 0-1, Tom Smit - Hans de Groot 0-1, Robert Degenhart - Fadi el Kasah 1-0, Michael Aldridge - Albert Bootsman 0-1, Sander Rosman - Egbert Aalbers 0-1, Jordi van den Brink - Robin Enneman 1-0. In remise eindigden: Henry van den Brink - Marnix Lukasse, Leo Lukasse - Henri van Kruistum, Stijn Kappert - Hilmar van den Brink, Peter Jonker - Jan Hartsuiker en Kees van der Dussen - Dick Wenning.

Stand top tien:

1. Luuk de Man 229,40

2. Anton Spronk 205,13

3. Louis van der Vos 199,27

4. Henry van den Brink 196,60

5. Marnix Lukasse 184,80

6. Tom Pronk 180,70

7. Dominic van Dijk 180,50

8. Jasper de Rijk 179,40

9. Egbert Aalbers 163,60

10. Leo Lukasse 155,30

LOTING BEKER Op dinsdagavond 18 oktober wordt de eerste bekerronde verspeeld. De loting leverde het volgende resultaat op: Frans van der Veer - Jasper de Rijk, Ruben de Vries - Sander Rosman, Jan Hartsuiker - Albert Bootsman, Tim Evendijk - Niels van den Bovenkamp, Jim Pronk - Tom Pronk, Harold Boom - Martijn Bakker, Ben Zee - Nestor Shirokov, Mark Bakker - Robin Enneman, Jonathan Karels - Jelle Bottema, Hans van de Weteringh - Marnix Lukasse, Hans de Groot - Henri van Kruistum, Pim Eimers - Dominic van Dijk, Luuk de Man - Koen van Wijngaarden, Tom Smit - Henry van den Brink, Kees van der Dussen - Daan van Pel en Carel de Vries - Fedde Kingma.

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN Op maandagmiddag 19 september speelden de vijftigplussers de derde ronde van de najaar competitie. Opmerkelijk was dat geen enkele zwartspeler de winst wist binnen te halen. Kees van de Voort heeft na zijn zege op Jelle Bottema als enige speler nog een 100% score. En uiteraard de koploper.

UITSLAGEN Egbert Aalbers - Joop de Feijter 1-0, Jelle Bottema - Kees van de Voort 0-1, Louis van der Vos - Hans Meijer 1-0, Ben Verduyn - Jeffry Huiberts 1-0, Kees van Heerikhuize - Remy Mouthaan 1-0, Hans Gillet - Alex de Roovere 1-0, Fons de Kort - Klaas van der Wal 1-0 en Loek Platschorre - Jan van der Wurff 1-0. In remise eindigden: Herman van Scherrenburg - Peter Jonker, Eip Janssen - Tom Smit, Kees van der Dussen - Willem de Wilde en Martien Borgdorff - Jan Hartsuiker.

Stand top vijf:

1. Kees van de Voort 97,25

2. Willem de Wilde 75,00

3. Martien Borgdorff 73,75

4. Ben Verduyn 69,00

5. Jan Hartsuiker 67,75

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Eip Janssen, tel. 06-49816013, email: e.janssen1@upcmail.nl of Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl. 

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie