Afbeelding
Pixabay

Datacenter BIT gaat restwarmte leveren aan Warmtebedrijf Ede

Overig

EDE In aanwezigheid van Jan van der Meer, gedeputeerde van de Provincie Gelderland en wethouder Arnold Versteeg van de gemeente Ede, tekenen vandaag BIT en Warmtebedrijf Ede een overeenkomst voor de restwarmtelevering van BIT aan het Edese slimme groene warmtenet. Met deze ‘datathermie’ kunnen circa 1.000 extra woning-equivalenten (woningen en bedrijven) worden aangesloten op het warmtenet dat op dit moment al 21.000 woning-equivalenten van duurzame ruimteverwarming en warm kraanwater voorziet. Hiermee komt er meer duurzame, lokale en betaalbare warmte beschikbaar voor Ede, om aardgas mee te vervangen. 

Arnold Versteeg, wethouder in de gemeente Ede met onder meer de energietransitie in zijn portefeuille: ,,Dit is een mooie ontwikkeling, voor het eerst wordt zo’n duurzame warmtebron gekoppeld aan het Warmtenet. Wat mij betreft gaan we dit vaker zien in Ede.”

ENERGIE-EFFICIËNTIE Valentijn Kleijnen, CEO van Warmtebedrijf Ede, is blij met de samenwerking: ,,Het warmtenet heeft er een duurzame warmtebron bij en dit maakt het net nog groener en robuuster. De 1.000 extra woningen die hiermee straks verwarmd worden, hoeven dan niet door middel van elektrificatie aardgasvrij te worden gemaakt. Met het aansluiten op het warmtenet ontlasten onze klanten dus het volle Edese elektriciteitsnet. Bovendien wordt de restwarmte van BIT nu benut voor een energie-efficiënter Ede, in plaats van deze op niet-duurzame wijze weg te koelen.” 

Als datacenter produceert BIT veel warmte, maar met een te lage temperatuur om woningen mee te verwarmen. Dit is de reden dat de droom van Alex Bik, om de warmte terug te leveren aan de samenleving, lange tijd niet uitkwam. Hij voerde gesprekken met verschillende mogelijke samenwerkingspartners, maar warmte terugleveren om zo het gebruik van fossiele energie te beperken, bleek te complex en te duur. Tot Bik Valentijn Kleijnen tegen het lijf liep. Kleijnen heeft van de energietransitie zijn levenswerk gemaakt en ging enthousiast aan de slag om samen met BIT de mogelijkheden te onderzoeken.

RESTPRODUCT Het restproduct van BIT is warmte. Om dit weg te koelen waren eerder energie-intensieve en onderhoudsgevoelige vormen van datacenterkoeling nodig. Nu warmt deze restwarmte water op, dat met een warmtepomp verder wordt opgewarmd, zodat het geschikt is voor het warmtenet. BIT levert haar restwarmte aan het warmtenet en krijgt koeling terug. Kleijnen: ,,Een win-win situatie voor beide bedrijven, voor de Edenaar en met name het klimaat.” 

advertentie
advertentie