De Sint-Joriskerk Amersfoort
De Sint-Joriskerk Amersfoort Pictures by Ro

Lunterse dominee draagt bij aan uniek symposium met middeleeuwse lijdenslyriek, theologie, kunst en muziek

20 januari 2023 om 15:15 Overig

LUNTEREN/AMERSFOORT Een boekje rondom Pasen van de hand van de Lunterse predikant J.A. Kloosterman is een van de gespreksonderdelen van een uniek interdisciplinair symposium oratio. Zaterdag 11 februari worden er in de St. Joriskerk in Amersfoort vanuit de middeleeuwse lijdenslyriek lijnen getrokken naar theologie, kunst en muziek. Dirk Jan Heijkamp geeft namens de organisatie aan dat het een uniek symposium betreft. 

Het programma omvat verschillende onderdelen. Prof. dr. A. de Reuver en Dr. J. Smelik geven lezingen rond het middeleeuwse gedicht ‘Salve mundi salutare’ dat wordt toegeschreven aan Arnulf van Leuven (ca. 1200-1248). Het bekende lijdenslied ‘O hoofd vol bloed en wonden’ gaat terug op dit gedicht. Het gedicht klinkt door in het monumentale koorwerk Membra Jesu Nostri (BuxWV 75) van Dietrich Buxtehude. Dit wordt tijdens het symposium uitgevoerd door Dutch Baroque Orchestra & Singers. Koor en orkest staan onder leiding van dirigent Gerard de Wit.

NIEUWE MEDITATIEBUNDEL ,,Tijdens het symposium wordt de meditatiebundel ‘O hoofd vol bloed en wonden’ gepresenteerd” meldt een woordvoerder van de organisatie. ,,Deze uitgave van uitgeverij Groen in Leeuwarden bevat zeven passiemeditaties die elk een lichaamsdeel van de Heere Jezus als uitgangspunt hebben. Auteurs zijn de hersteld hervormde predikant J,A,  Kloosterman (redactie) uit Lunteren, en de predikanten Droger, Van de Weg, Van Vlastuin, Kater, De Reuver en Schuurman. Ook de lezingen van het symposium zijn opgenomen in de uitgave.”

CHRISTELIJKE KUNSTENAARS Bij iedere meditatie in de bundel is een kunstwerk vervaardigd. Deze zijn als illustratie in het boek opgenomen en worden in de St-Joriskerk (foto) geëxposeerd. Na afloop van het concert is er gelegenheid om deze expositie te bezoeken, onder het genot van een hapje en drankje. De geëxposeerde werken zijn creaties van de christelijke kunstenaars Jan Neven, Markus Gouman, Tijs Huisman, Geertje van den Broek, Cees Notenboom en Henk Dekker. Ook het kunstwerk op de omslag van de meditatiebundel wordt geëxposeerd. Dit werk is van de hand van Geert Lammers.

Het programma is van 14.00 tot 17.30 uur, kosten voor deelname bedragen € 17,50 per persoon. Studenten tot 25 jaar krijgen voor € 10,00 toegang. De bedragen zijn all-in: inclusief het volledige programma, hapjes en drankjes en bezoek aan de expositie. Aanmelden kan via de website www.rondomhetkruis.nl.

Meer informatie over het symposium is te vinden via de website www.rondomhetkruis.nl. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie