Vrijwilligers op de pol in Wageningen
Vrijwilligers op de pol in Wageningen VluchtelingenWerk Nederland

Vrijwilligers gezocht voor de procesopvanglocatie (pol) in Wageningen

28 september 2023 om 09:26 Overig Deel je nieuws

WAGENINGEN – Op de procesopvanglocatie in Wageningen komen vluchtelingen terecht die nog maar kort in Nederland zijn en aan hun asielprocedure beginnen. Vluchtelingenwerk Nederland maakt hen wegwijs in de asielprocedure en bereidt hen zo goed mogelijk voor op het gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daarnaast helpen vrijwilligers de nieuwkomers bij alle andere vragen die met hun verblijf in Nederland te maken hebben.

Diversiteit binnen de procesopvanglocatie zorgt voor verbinding

Reza is al enkele jaren werkzaam als teamleider op de pol in Wageningen. Hij is zelf lang geleden ook gevlucht en heeft daarom een sterke affiniteit met de nieuwkomers die op de procesopvanglocatie in Wageningen aankomen. Hij weet hoe het is om je eigen land te verlaten voor een onzeker, maar veiliger bestaan.  


Reza begeleidt ook vrijwilligers en stagiaires die bij hem op de locatie komen werken. Hij zorgt ervoor dat de vrijwilligers de juiste ondersteuning krijgen. Het leukste aan zijn werk vindt hij de diversiteit. “Van nature zijn alle mensen gelijk. Het zijn hun gewoonten die de verschillen maken. Een cliënt is een bloem die de juiste zorg nodig heeft om te kunnen bloeien en VluchtelingenWerk Nederland biedt die zorg door nieuwkomers te ondersteunen.”

Vrijwilligerswerk iets voor jou?  

Wil jij ook van betekenis zijn voor vluchtelingen in jouw gemeente? Op de pol in Wageningen is er op dit moment plek voor nieuwe vrijwilligers die voorlichting over de asielprocedure kunnen geven en vluchtverhaal analyses (VVA) maken. Als vrijwilliger VVA analyseer je op basis van het dossier het vluchtverhaal van de cliënt en maak je inzichtelijk waar de sterke en de zwakkere kanten van het verhaal zitten. In deze rol moet je als vrijwilliger een respectvolle houding hebben ten opzichte van cultuurverschillen en een integere omgang met vertrouwelijke informatie. Daarnaast is er op de pol in Wageningen ook nog plek voor een vrijwillige baliemedewerker. Als baliemedewerker ontvang je cliënten en beantwoord je hun vragen. Indien nodig plan je een afspraak in met hun contactpersoon en verwijs je door naar andere instanties. VluchtelingenWerk Nederland biedt vrijwilligers een goed inwerkprogramma, trainingen en workshops aan.

Vrijwilliger worden kan op de pol in Wageningen vanaf acht uur per week voor minimaal een jaar. Meer informatie over vrijwilligerswerk of je meteen aanmelden? Ga naar onze website: vrijwilligers.vluchtelingenwerk.nl
  

Je kan ook direct contact opnemen met Reza op de pol in Wageningen, mail dan naar: polaczevenaar@vluchtelingenwerk.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie