Afbeelding
Bouwplaats

Risico op de werkvloer

21 januari 2020 om 09:36 Partnercontent

Veel arbeidsongevallen worden veroorzaakt door voorkombare risico's op de werkvloer. Volgens de ARBO-wet zijn zowel de werkgever als werknemer verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. in1keerVCA.nl komt veel werkgevers en werknemers tegen die niet de hoogte zijn van de regels voor een veilige werkomgeving.

Veel voorkomende ongevallen zijn uitglijden, verstappen, vallen en struikelen. Op de bouwplaats zijn vaak hoogteverschillen, losliggende materialen, gladde en natte vloeren en er liggen vaak kabels over de vloer. Een goed opgeruimde en nette werkvloer zorgt voor minder ongevallen. Ook goed schoeisel en niet rennen draagt bij aan een veilige werkomgeving.

Op de werkplek moet voldoende licht zijn zodat de details die nodig zijn om uw werk goed te kunnen uitvoeren voldoende belicht worden. Afhankelijk van het soort werk moet de lichtsterkte hierop zijn aangepast. Ook geluid kan zorgen voor problemen bij werknemers. Veel lawaai kan op lange termijn zorgen voor gehoorschade. Op korte termijn kan het leiden tot concentratieproblemen en vermindering van de verstaanbaarheid. Op langere termijn kunnen werknemers blijvend gehoorschade oplopen. Dit kan zich uiten in het moeite hebben met het horen van hoge tonen en zachte geluiden, het continue horen van een fluit-, piep- of bromtoon.

Ook zijn er risico's op lichamelijk overbelasting aanwezig op de werkplek. Bijvoorbeeld lichamelijke belasting bij het tillen, trekken of duwen en wanneer veel in dezelfde houding wordt gewerkt. Door te zwaar of verkeerd tillen kunt u zelfs arbeidsongeschikt raken.

Regels voor veilig tillen

  • Til rustig en met een rechte rug en wissel regelmatig van houding
  • Til niet vanuit een zittende toestand en verplaatst de last niet te ver
  • Let op bij gladde en ongelijke vloeren en trappen
  • Werk in uw eigen tempo en neem regelmatig pauze
  • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) zoals veiligheidsschoenen en veiligheidshandschoenen

Ook gereedschappen die trillingen veroorzaken zoals pneumatische hamers en klopboormachines kunnen ernstige schade aan het lichaam veroorzaken. Bij langdurig en veelvuldig gebruik kunnen de bloedvaten in de vingers beschadigen waardoor zogenoemde witte vingers ontstaan. Ook voertuigen of grote machines die trillingen veroorzaken kunnen voor moeheid, spierpijn, hoofdpijn, maag- en rugpijn zorgen. Bij langdurige en regelmatige blootstelling hieraan kan ook het evenwichtsorgaan aangetast worden.

Wilt u als werkgever en werknemer op de hoogte zijn van de risico's op de werkvloer? Volg dan een VCA cursus in Barneveld bij in1keerVCA.nl. in1keerVCA.nl heeft meer dan 25 cursuslocaties en meer dan 80 examenlocaties.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie