Afbeelding
Auto onderhoud

4 tips om je auto goed te onderhouden

Partnercontent

Te weinig auto-eigenaren besteden voldoende aandacht aan het onderhouden van hun auto. Het gevolg is dat er bij een beurt gebreken naar voren komen die prijzig zijn om te repareren. In het slechtste geval kan de auto zelfs afgekeurd worden. Daarnaast kan een slecht onderhouden auto een veiligheidsrisico vormen op de weg. Dit terwijl de auto doorgaans na een koophuis onze duurste bezitting is

Autodoc
Vaak is het nalaten van het plegen van onderhoud aan je auto geen kwestie van onwil, maar een gebrek aan tijd en bewustzijn. We denken er niet aan omdat we het druk heb met andere zaken, zoals werk, boodschappen en de kinderen. De traditie van mannen die op zondag de auto staan te wassen is ook wel een beetje verleden tijd geworden. Om wel bewustzijn te kweken, kun je gebruik gaan maken van AUTODOC club. Op deze website kun je een eigen profiel aanmaken en bijhouden welk onderhoud je hebt gepleegd aan je auto. Je wordt dan vervolgens er aan herinnerd wanneer het weer tijd is om iets van onderhoud te plegen. Jij hoeft dan niet meer zelf te onthouden hoe vaak je de olie dient te verversen, welk merk je de vorige keer gebruikt hebt en welke soort je nodig hebt met welke viscositeitsklasse. Ook vind je handige tips over auto's op deze website.

Beurt
APK-keuringen zijn verplicht. Afhankelijk van hou oud je auto is moet deze jaarlijks of met een lagere frequentie zo'n keuring ondergaan. Tijdens deze keuring kunnen er gebreken naar voren komen die opgelost moeten worden voordat je auto goedgekeurd kan worden. Niet verplicht zijn de kleine en grote beurt die je auto kunt (laten) geven. Toch is het van het grootste belang om deze niet te blijven uitstellen. Het is het moment waarop bijvoorbeeld vloeistoffen gepeild worden, filters gecontroleerd worden, de staat van de verlichting bekeken wordt, evenals de staat van de en de banden. Een kleine beurt kost doorgaans stukken minder dan een kapot onderdeel vervangen of een ongeluk ten gevolge van slecht onderhoud. Bij een grote beurt wordt je auto uitgebreid gecontroleerd op 100 onderdelen. Laat je dit op tijd uitvoeren (of voer je het zelf op tijd uit), dan vergroot je de kans op het tijdig opmerken van slijtage.

Oliepijl
Motorolie zorgt ervoor dat de motor van je auto soepel blijft draaien. Zit er onvoldoende olie in de motor, dan kan deze gaan vastdraaien omdat hij niet meer gesmeerd wordt, met alle gevolgen van dien. Afhankelijk van hoe intensief je gebruik maakt van je auto is het wijs om je oliepeil eens per maand te controleren. Dit kun je het beste doen wanneer je tien minuten hebt gereden. Zorg er wel voor dat je auto bij deze controle op een vlakke ondergrond staat, want anders kun je het peil niet goed inschatten.

Blijf niet naar de sterren kijken
Het kan je gebeuren dat er een steentje opketst van de weg en tegen jouw autoruit aankomt en een sterretje veroorzaakt. Een kleine beschadiging kan dan wel nauwelijks een belemmering voor je zicht zijn, maar dat is geen reden om het erbij te laten. Je ruit is verzwakt op deze plek en als je met de beschadiging door blijft rijden wordt de ster alsmaar groter, tot het punt waarop je de hele ruit zult moeten vervangen. Helaas is het zo dat als het sterretje in het blikveld van de bestuurder zit, de hele ruit vervangen moet worden. In de meeste andere gevallen is een reparatie van de ruit voldoende om het probleem op te lossen.

advertentie
advertentie