Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe jij de beste internetverbinding kiest

20 augustus 2020 om 16:02 Partnercontent

Iedereen wil graag een snelle en goedkope internetverbinding. Maar dat is nogal afhankelijk van waar je woont. Er is bovendien veel keuze: je hebt DSL, kabel en glasvezel. Hoe kies je nu in Ede de beste internetverbinding? 

DSL, kabel en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet. Niet alle verbindingen zijn op alle adressen leverbaar. Via een postcodecheck kan je erachter komen welke verbinding er bij jou in de straat beschikbaar is. Daarna kan je de internet aanbieders vergelijken. In Nederland is glasvezelkabel erg in opkomst. In Ede is 33% van de huishoudens aangesloten op een glasvezelnetwerk (via onderzoeksbureau Stratix), dus dat is niet altijd mogelijk.

DSL
De snelheid en kwaliteit van de verbindingen verschilt onderling. DSL (overkoepelende term voor ADSL en VDSL) gaat over de telefoonlijn. De verbinding kan snel zijn, maar dat is erg afhankelijk van waar je woont. Hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe lager je maximale internetsnelheid is. Over het algemeen is DSL vaak wel een goedkope optie. Kijk bij het afsluiten van een DSL-abonnement dus altijd goed naar de werkelijke snelheid op je adres en niet alleen naar de maximale snelheid.

Coax-kabel
Kabelinternet gaat over de coax-kabel. Deze is steviger dan DSL en heeft een soort beschermlaag. Hierdoor treedt nauwelijks snelheidsverlies op en je merkt er vrijwel niets van als de buren ook surfen op internet. Kabelinternet is wel alleen verkrijgbaar in combinatie met een tv-abonnement.

Glasvezelinternet
Met glasvezel kan je de hoogste internetsnelheid bereiken. Het voordeel is dat de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn, dat is bij kabel niet het geval. De sterke glasdraad wordt helemaal tot in de woning doorgetrokken. Zeker voor in buitengebieden is het de ideale oplossing, omdat je geen snelheid verliest.

De snelheid en kwaliteit van je verbinding kan echt per straat verschillen. Daarom loont het om te kijken wat op jouw adres het beste is. Glasvezel is de meest toekomstbestendige verbinding, maar het kost wel tijd en geld. In Ede komt het langzaam van de grond. Er wordt momenteel in verschillende wijken aan gewerkt. Overal in Nederland worden glasvezelinitiatieven gestart. Als meer mensen in de buurt aangeven dat ze graag glasvezel in hun woning willen, kan er ook bij jou een initiatief worden opgezet.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie