Afbeelding
Foto door form PxHere

Waarvoor moet je in Ede een bouwvergunning aanvragen?

24 november 2020 om 08:55 Partnercontent

Heb je een eigen huis in de gemeente Ede en wil je gaan verbouwen? Dan is het belangrijk om te weten wat deze verbouwing gaat kosten en of je voor die verbouwing een bouwvergunning aan moet vragen. Ga je namelijk een aanbouw plaatsen en blijkt achteraf dat dat niet mocht zonder vergunning? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je alles weer af moet breken. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Wat kost de verbouwing?

Of je nou een dakkapel of een aanbouw gaat plaatsen. Een nieuwe keuken laat zetten of misschien wel een hele nieuwe etage bovenop je huidige woning wilt gaan plaatsen. De uiteindelijke kosten vallen veel mensen onderaan de streep vaak toch een beetje tegen. Er zijn websites die een inschatting van de totale verbouwkosten geven.

Hoe kan ik de kosten betalen?

Het mooiste zou natuurlijk zijn als de kosten betaald kunnen worden uit de spaarpot die je de afgelopen jaren hebt opgebouwd. Helaas heeft niet iedereen deze luxe. Je kan daarom ook overwegen om je hypotheek aan te passen. Informeer je online, praat indien je dit nodig vindt met een hypotheekadviseur en bekijk ook wat je je eventueel als maximale hypotheek zou kunnen lenen.

Het waarom van een bouwvergunning

Je hebt een bouwvergunning (die ook wel een omgevingsvergunning wordt genoemd) niet voor niets nodig. Hij is gemaakt om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland in een veilige woning en woonomgeving kan wonen. Dat geldt dus ook als je woonachtig bent in Ede. Achteraf wordt een verbouwing vaak ook gecontroleerd. Maar wat toetsen ze dan? Bij een normale verbouwing zijn vier punten daarbij het meest van belang:

  •  Er wordt getoetst of de woning veilig genoeg is.
  •  Er wordt gekeken naar de leefbaarheid van de buurt.        
  • Ook milieu-eisen spelen een rol bij de toetsing.
  •  Er wordt getoetst op hoe het aangezicht (ofwel het uiterlijk) van de verbouwing is.

De regels hiervoor staan bijvoorbeeld beschreven in het Bouwbesluit, het Bestemmingsplan en de Welstandseisen.

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?

Heb je genoeg vrije tijd over om flink aan je huis te gaan verbouwen, maar twijfel je of je daar een vergunning voor nodig hebt? In principe geldt dat je vergunningplichtig bent als je constructieve wijzigingen gaat doorvoeren aan je huis. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld het plaatsen van een aanbouw van meer dan vier meter, het verwijderen van een draagmuur, het bouwen van een nieuwbouwwoning of het plaatsen van een dakkapel.

Een vergunning is niet nodig als je aanbouw minder dan vier meter diep is, bij het plaatsen van een overkapping, als je kiest voor een dakkapel aan de achterzijde van je woning of bij het monteren van zonnepanelen op je dak. Ook de bouw van een bijgebouw in je tuin is vergunningsvrij.

Zo regel je een bouwvergunning

Om een vergunning aan te vragen in Ede of om een melding ervan te doen, maak je gebruik van het Omgevingsloket (DigiD benodigd). In de aanvraag lees je welke bijlages je allemaal mee moet sturen.  Je kunt hier ook vooraf heel makkelijk checken of je voor je geplande werkzaamheden een vergunning nodig hebt en wanneer je een melding moet doen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie