Afbeelding
Foto door ThisIsEngineering via Pexels

Verhoog de veiligheid binnen je bedrijf met deze checklist

1 december 2020 om 08:36 Partnercontent

Er gebeuren vandaag de dag nog steeds te veel ongelukken op de werkvloer. Uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal arbeidsongevallen zelfs nog steeds toeneemt in Nederland. Of je nu in Ede een bedrijf hebt gevestigd of aan de andere kant van het land; feit is dat iedere ondernemer eens moet kijken naar de mate van veiligheid binnen het bedrijf. Kunnen je medewerkers en jij in volle veiligheid werken? In dit artikel lees je meer over veiligheid binnen een bedrijf en vind je een handige checklist waarmee je kunt kijken hoe veilig jouw bedrijf is.

Wanneer moet je tijd en energie steken in de veiligheid van je onderneming?

De meeste ondernemers zullen hun bedrijf als redelijk veilig tot compleet veilig achten. Vaak blijkt achteraf, meestal na een ongeluk of ongeval, dat het toch niet zo veilig was op de werkvloer. Daarom is het in alle gevallen aan te raden om tijd, geld en energie te steken in de veiligheid van je onderneming. Hierbij maakt het niet uit of je in je eentje werkt of wanneer je met een groep mensen in één ruimte aan de slag moet. Veiligheid is ontzettend belangrijk en nodig om het aantal arbeidsongevallen in Nederland terug te dringen.

Je kunt de veiligheid binnen je bedrijf al binnen enkele stappen goed aanpakken. Het is in ieder geval belangrijk om over een basis te beschikken. Denk bijvoorbeeld aan een goed gevulde EHBO-doos, de nodige brandpreventie en veiligheidshesjes. Dergelijke items koop je snel en eenvoudig via de ARBOwinkel.nl. Hier vind je binnen verschillende categorieën de nodige veiligheidsproducten om op die manier ongelukken te voorkomen en om goed voorbereid te zijn, mocht er iets gebeuren.

Handige checklist voor bedrijfsveiligheid

Heb je geen idee waar je moet beginnen met het controleren van de bedrijfsveiligheid? Geen probleem: hieronder vind je een handige checklist die je af kunt gaan. Iedere stap beschikt over een tip waarmee je de veiligheid binnen je onderneming kunt verhogen. Dit geldt voor bedrijven in Ede, maar natuurlijk ook voor bedrijven op andere plekken in Nederland.

 • Maak een evacuatieplan dat fysiek aanwezig is en in verschillende ruimtes kan worden bekeken.
 • Controleer de vluchtwegen in het pand. Zijn deze wegen niet geblokkeerd? En staan ze aangegeven op een evacuatieplan? Maak de wegen volledig vrij, ook voor mindervalide personen.
 • Zijn de EHBO voorzieningen aanwezig en volledig? Zorg ervoor dat dergelijke voorzieningen wekelijks worden gecontroleerd en waar nodig worden aangevuld.
 • Zijn er voldoende brandblussers en andere blusmiddelen aanwezig? Maak op je evacuatieplan duidelijk waar de brandblussers te vinden zijn en schaf nieuwe blussers aan waar nodig.
 • Laat de brandveiligheid van het pand minstens een keer per jaar controleren. In Nederland vind je meerdere professionele bedrijven die erkend zijn in deze check.
 • Wat zijn de procedures van het openen en afsluiten van het kantoor of bedrijfspand? Wie is er in het bezit van sleutels en waar zijn die sleutels?
 • Beschikt het pand over voldoende buitenverlichting? Dit is voornamelijk in de donkere dagen in de herfst en winter een fijn idee.
 • Is er noodverlichting aanwezig in het pand? Doet die verlichting het ook daadwerkelijk? Zo nee: zorg ervoor dat er noodverlichting komt.
 • Zijn er voldoende BHV’ers aanwezig in het gebouw? Zo nee, laat je medewerkers of een deel ervan veiligheidscursussen doen en bepaalde certificaten behalen. Op die manier is er altijd iemand aanwezig die kan helpen in het geval van nood. Via ARBOcentrum.nl kun je dergelijke cursussen boeken.

Hoe zit dat met digitale veiligheid van een bedrijf?

Natuurlijk mag digitale veiligheid vandaag de dag ook niet vergeten worden wanneer we het hebben over de algemene bedrijfsveiligheid, helemaal niet nu we vaker en meer op afstand werken. Voor de digitale veiligheid is ook een kleine checklist beschikbaar. Aan de hand van de volgende punten kun je kijken of jouw bedrijf digitaal gezien goed beveiligd is.

 • Beschikt je bedrijf over kwalitatieve IT-beveiliging? Laat de veiligheid van je digitale omgeving controleren en verbeteren door een erkend bedrijf.         
 • Zorg voor de aanwezigheid van anti-virus software. Check ook of alle draadloze apparatuur over wachtwoorden beschikken.
 • Waar worden de personeelsbestanden bewaard? Zijn deze goed beveiligd? Maak een overzicht met wie er allemaal toegang heeft tot dergelijke bestanden.
 • Hoe zit het met de back-ups van bestanden, documenten en algeheel werk? Is alles volgens de juiste veilige manier opgeslagen?
 • Zorg ervoor dat wachtwoorden regelmatig veranderd worden. Kies hierbij altijd voor een moeilijk te raden wachtwoord; het liefst een combinatie van tekens, letters en cijfers.
 • Installeer altijd de laatste software-updates voor optimale veiligheid.
 • Maak alleen verbinding met WiFi-netwerken die betrouwbaar zijn.
 • Tot slot: gebruik altijd gezond verstand, ook binnen de offline veiligheid van je bedrijf.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie