Afbeelding
Foto door form PxHere

Tips om de lockdown leuk te houden

15 januari 2021 om 15:46 Partnercontent

OK, echt leuk is de lockdown natuurlijk niet, maar we moeten er met zijn allen het beste van maken. Je kent vast de uitdrukking ‘het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen’ wel. Dat is in onze huidige situatie helemaal het geval, ook al kun je nu natuurlijk geen feestjes vieren. Kan je na al die weken lockdown wel wat inspiratie gebruiken hoe je het nog leuk houdt thuis? Lees dan hieronder verder.

Maak een duidelijk onderscheid tussen werk en thuis

Als je niet gewend was om thuis te werken is de kans groot dat allerlei ochtendrituelen die je normaal gesproken uitvoerde, er ineens niet meer zijn of er heel anders uitzien. Het wegvallen van die rituelen kan best verwarrend werken omdat werk en thuis ineens naadloos in elkaar overlopen. Terwijl je vroeger in de auto van en naar het werk naar die ene radiozender luisterde, ergens een coffee-to-go scoorde of op de fiets altijd die ene mooie route nam, sta je nu op van je thuiswerkplek en vijf seconden later sta je je woonkamer te stofzuigen, ga je de oven schoonmaken, of lig je op de bank met je mobiel. Rituelen geven ritme en structuur aan ons leven. Zonder deze rituelen kun je je een beetje verloren voelen. Maak daarom nieuwe rituelen om ook tijdens deze lockdown je leven een beetje gestructureerd te houden. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het klinkt misschien gek maar je kunt bijvoorbeeld na het werken even een blokje om doen, waarna je alsnog ‘thuiskomt’ van je werk, zodat je het kunt afsluiten en er niet de hele avond mee bezig blijft.

Blijf in beweging (met zijn allen)

De sportscholen zijn dicht en iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. Dat zorgt ervoor dat veel mensen een stuk minder beweging krijgen dan gewoonlijk. Niemand hoeft naar school of werk te fietsen en rennen om de trein te halen is er ook niet bij. Bovendien is de verleiding natuurlijk heel groot om eindeloos films en series te downloaden via een pirate proxy of te streamen via Netflix. Toch is het verstandig om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Niet alleen is dat natuurlijk goed voor je gezondheid, je wordt er ook nog eens vrolijker van doordat er dopamine vrij komt tijdens het bewegen. Extra voordeel is dat beweging je immuunsysteem een flinke boost geeft, en dat is natuurlijk handig tijdens een pandemie! Om er voor te zorgen dat iedereen dus vrolijk en gezond blijft is dagelijks voldoende bewegen heel belangrijk. En daarvoor hoef je echt niet direct een halve marathon te rennen; een flinke wandeling of een paar keer extra de trap op en af is al een heel goed begin.

Bedenk nieuwe dingen

Waarschijnlijk heb je tijdens de vorige lockdown je hele huis al van top tot teen opgeruimd en schoongemaakt en Netflix helemaal uitgespeeld. Dan kan het best een uitdaging zijn om te bedenken hoe je jezelf (en gezin) nu weer moet vermaken. Toch hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Leer bijvoorbeeld iets nieuws. Dat kun je doen door een instrument ter hand te nemen en je op YouTube tutorials te storten, maar je kunt ook je brein scherp houden met taalspelletjes; wat is isogram of wat is een zuurkoolwoord? Zoek dat uit en noem er om beurten eentje. Of duik met het hele gezin de geschiedenis in en haal de dia’s, oude foto’s en filmpjes tevoorschijn voor een heerlijk nostalgisch avondje.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie