Afbeelding
Photo by Alesia Kozik from Pexels

Wat is Ripple en waarom is het interessant om in te investeren?

12 februari 2021 om 10:54 Partnercontent

Je hoeft geen expert in cryptocurrency te zijn om te weten dat de koersen van dergelijk digitaal geld blijven stijgen. De grote winnaar hierbij is de bitcoin, een virtuele munt waarvan de waarde van één munt begin januari 2021 boven de 30.000 dollar lag. Naast deze bekende ‘moedermunt’ zijn er kleinere valuta te vinden binnen de wereld van de cryptocurrency. Een daarvan is de wisselende Ripple koers die op het moment net als de Bitcoin koers positief wisselend is. Wat is Ripple precies en is het interessant om een investering te maken in deze digitale munt?

Ripple koers: wat is het precies?

Veel mensen denken dat cryptocurrency alleen is weggelegd voor investeerders en grote bedrijven. Niets is minder waar: ook consumenten en particulieren investeren steeds vaker in bitcoin of Ripple. Ripple is in tegenstelling tot bitcoin eigenlijk geen officiële cryptovaluta. Het wordt eerder gezien als een soort betalingsprotocol dat in handen is van één groot bedrijf. Dat is direct het grootste verschil met bitcoin, wat een gedecentraliseerd netwerk is (dus niet in handen van één bedrijf of één bank). Hierdoor is Ripple een minder grote concurrent voor banken dan daadwerkelijke cryptocurrency. Sterker nog: banken willen juist investeren in dit soort virtuele valuta.

Toch zien de meeste mensen Ripple wel als een vorm van digitaal geld, want eerlijk? Je kunt er digitaal mee betalen dus in dat opzicht is het ook zeker virtuele valuta. De valuta achter Ripple herken je aan de benaming XRP, zo staat het ook in de actuele Ripple koers die je bijvoorbeeld op SATOS kunt checken. Hoewel Ripple in de basis dus anders is dan bitcoin wordt de waarde bij deze munt ook bepaald door handelaren. Het spel van vraag en aanbod bepaalt net als bij bitcoin de waarde van Ripple. Zie je dat de waarde van XRP binnen korte tijd stijgt? In zo’n geval is er meer vraag dan aanbod, waardoor (door schaarste) de prijs kan stijgen. Zo werkt het ook bij andere cryptocurrency.

Waarom precies nu investeren in Ripple?

Nu vraag je je misschien af hoe je kunt investeren in XRP. Je goed inlezen, zoals je hier nu al doet, is in ieder geval al een prima begin. De Ripple koers is net als in 2020 zeer belovend in dit nieuwe jaar. Dat is te zien in de cijfers: de waarde van dit soort valuta is enorm gestegen in 2020 en stijgt nog steeds. Dit gebeurde eerder in 2017, waarna de bubbel flink barstte en de waarde van de digitale munten omlaag ging. Toentertijd waren het vooral particulieren en kleine spelers die een investering maakten; nu zijn het voornamelijk grote bedrijven, investeerders en verzekeraars die de stap wagen. Waarom ze dit doen? Simpel: door de lage rentestanden en door de verwachting dat er een grote inflatie komt door corona.

Dat de economie aan het veranderen is, is in ieder geval al een feit. Dit zie je nu al terug in de daling van de waarde van de dollar. De coronacrisis geeft een flinke klap op de wereldwijde economie. Overal ter wereld zijn banken flink geld bij gaan drukken om op die manier de economie een beetje staande te kunnen houden in tijden van een wereldwijde crisis. De vraag is wat er gebeurt met al dat geld als de lockdown en de crisis voorbij is. Op dit moment kunnen consumenten namelijk niet veel geld uitgeven: vakanties naar het buitenland zijn niet mogelijk, je favoriete winkels zijn gesloten en je kunt niet uiteten bij dat lekkere restaurant in het centrum van Wageningen. Wat gebeurt er met de waarde van het geld wanneer dat straks allemaal weer kan? Experts denken dat er een inflatie komt, waardoor een investering in Ripple of een andere cryptocurrency aan te raden is om iets van waarde te behouden van je geld.

Voordelen van investeren in XRP

Zodra er meer vraag is naar digitaal geld gaat de prijs echter omhoog. Daarom zie je nu ook dat het vooral grote bedrijven zijn die kunnen en willen investeren in cryptocurrency. Als gewone particulier met een beetje spaargeld wordt dat op dit moment dus wellicht wat lastig. Mocht je nou genoeg spaargeld hebben en de stap durven te zetten dan is investeren in de Ripple koers of een andere koers misschien financieel gezien interessant voor je. Onthoud wel dat zo’n investering nooit zonder risico’s is. De markt kan altijd omvallen - ook wanneer experts dat niet hadden voorspeld. Toch een sprongetje wagen? Dit zijn de voordelen van Ripple:

  • Transacties via Ripple zijn razend snel, omdat ze realtime worden verrekend. Ook transacties naar het buitenland kunnen zo heel snel worden gedaan.
  • De banken ondersteunen gecentraliseerde digitale valuta zoals Ripple.
  • Bij Ripple is de focus op veiligheid erg groot; dit zorgt zelfs voor een boost in de verkoop wat weer een positieve invloed heeft op de waarde.
  • Ripple is goedkoop: de transacties zijn bijna gratis.
  • Er zit een zeer actieve community achter Ripple.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie