Afbeelding
Foto door katik08 form PxHere

Koop je droomhuis met een betaalbare hypotheek

2 maart 2021 om 12:24 Partnercontent

Een huis kopen doe je niet elke dag. Het is een leuk, maar ook spannend proces, waarvoor je veel moet regelen. Een hypotheek bijvoorbeeld. Wat is haalbaar in jouw situatie? Jouw droomhuis gezien? Jouw hypotheekadviseur in Ede biedt eerste hulp bij het vinden van de beste oplossing.

Er zijn veel hypotheekvormen. Een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek, een beleggingshypotheek, een spaarhypotheek, een aflossingsvrije hypotheek, het is een kleine greep uit het grote aanbod van financieringsvormen. Als starter op woningmarkt is de keuze echter beperkt. Vanaf 2013 kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluit. Dit zijn tegenwoordig dan ook de meest voorkomende hypotheekvormen. Deze aftrek blijft wél intact voor mensen die voor 2013 al een andere hypotheekvorm hebben gekozen zoals de aflossingsvrije hypotheek.

Wat is voordeliger?

De annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek lijken veel op elkaar. Iedere maand betaal je een deel van de lening af en wordt de schuld kleiner. Aan het eind van de looptijd heb je de hele hypotheek terugbetaald. Toch zijn er belangrijke verschillen. Met een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag, dat uit rente en aflossing bestaat. Over de hele looptijd blijven deze bruto maandlasten gelijk. Alleen verandert de samenstelling van deze lasten in de loop van de tijd. In de beginperiode betaal je veel meer hypotheekrente en zijn je netto maandlasten dus lager, later ga je steeds meer aflossen. Met een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Omdat de schuld afneemt ga je echter steeds minder rente betalen. De bruto en netto maandlasten nemen af naarmate de looptijd vordert. Kortom, een lineaire hypotheek is in het begin duurder, maar over de hele looptijd goedkoper.

Gratis oriëntatiegesprek

Welke vorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Denk aan je inkomen, de gezinssituatie en de levensfase waarin je zit. Bij jonge mensen of starters die aan het begin van hun carrière staan en verwachten dat ze in de toekomst veel meer gaan verdienen kiezen, is de annuïteitenhypotheek populair. Je profiteert in de eerste jaren van een hoge renteaftrek; je netto maandlasten zijn dan lager. Maar over de hele looptijd betaal je wél meer. Bedenk dus goed wat voor jou de beste keuze is. De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Van der Horn Financiële Diensten helpen jou daarbij. In een gratis oriëntatiegesprek zetten ze alle financieringsmogelijkheden voor jou op een rijtje. Wat zijn de consequenties en wat is handig in jouw persoonlijke situatie?

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie