Afbeelding
Gloeilamp

Wanneer gaat de gloeilamp naar het museum?

3 augustus 2021 om 16:54 Partnercontent

Volgens een onderzoek van Milieu Centraal branden er in een gemiddeld Nederlands gezin nog steeds ongeveer 10 gloeilampen. Dat is best bijzonder als je beseft dat de productie van gloeilampen al in 2012 is stopgezet. Daarna volgde productieverbod op halogeenlampen en spotjes op 220 Volt. Het is overigens wel toegestaan om gloeilampen en halogeen te gebruiken en te kopen. Er zijn nog veel winkels die een voorraad hebben liggen die goed is voor jaren. Dat is niet zo vreemd als je beseft dat de verkoop uiteraard flink is afgenomen, nadat er led lampen beschikbaar kwamen. De vraag is ook eigenlijk waarom zou jij nog gloeilampen kopen? Als je online verlichting shop, bijvoorbeeld bij Directlampen.nl, kom je de mooiste ledlampen tegen.

Meteen besparen vanaf de eerste keer dat je het licht aandoet

Uiteraard is het afhankelijk van hoe vaak en hoe lang jij de gloeilampen aan hebt. Een schatting van de elektriciteitsproducenten is dat het een gemiddeld gezin € 45 per jaar zou besparen door de huidige gloei- en halogeenlampen te vervangen door led technologie. Een ledlamp geeft dezelfde lichthoeveelheid voor ongeveer 20% van de energie. Daarbij gaat een dergelijke lamp ook langer mee dan een gloeilamp en dan praat je gemiddeld over vele jaren. Gerekend over de gemiddelde levensduur van beide soorten lampen moet je 9 gloeilampen kopen tegenover 1 led lamp met dezelfde lichtsterkte. Gebruik van een gloeilamp kost je over de gehele levensduur van een led lamp dan ongeveer € 60 extra. Toch iets om over na te denken.

De voordelen voor het milieu

Indien heel Nederland alleen nog led lampen zou gebruiken, kan daarmee een flinke besparing op het gebruik aan elektriciteit worden gerealiseerd. Dat maakt ook verschil als jij uitsluitend groene stroom gebruikt. Momenteel komt er over het elektriciteitsnet voor iedereen een mix van groene en grijze stroom. Minder gebruikt dringt op die manier het percentage grijze stroom terug, want er wordt momenteel nog te weinig groene stroom geproduceerd. Het terugdringen van gebruik van elektriciteit, ook groene stroom is uiteraard goed voor het milieu. Ook zonnepanelen en windmolens kosten grondstoffen en energie om deze te maken. Ook op het gebied van recycling scoort de led lamp veel beter dan de voorgangers. Gooi deze lampen dan ook niet bij je huisvuil als ze na jarenlang gebruik versleten zijn, maar lever ze in.

Wat je nog moet weten over led lampen

Een bestaande lamp is meestal geschikt voor led. Let er bij aankoop van led lampen op dat de lichthoeveelheid wordt aangegeven in lumen. Overal op het internet kan je een omrekening vinden van gloeilamp naar led lamp. Nieuwe lampen zijn vaak speciaal ontworpen voor led en vaak ook geschikt voor lage spanning van 12 Volt. Als je dimbaar licht wilt hebben moet je led lampen kopen die daar geschikt voor zijn. Dat staat altijd vermeld in de omschrijving. Een dimmer die je gebruikt voor een gloeilamp is niet geschikt voor een led lamp, daarvoor moet je een speciale led dimmer gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook allerlei lampen te vinden die passen in een smart home.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie