Afbeelding
Foto: Shutterstock

Populariteit van wielrennen blijft groeien

Partnercontent

Al jaren neemt het aantal wielrenners in Nederland toe. Het gaat hierbij met name om hobbymatige fietsers, die het wielrennen gebruiken om aan hun gezondheid te werken. Dit verklaart ook waarom wielerclubs de toekomst veel minder positief inzien dan het groeiend aantal wielrenners zou doen laten vermoeden. Zij merken dat het gros van deze sporters zich niet aanmeldt voor een club en met name zelfstandig op pad gaat. Het aanbieden van clinics over het onderhoud aan de fiets, de wijze waarop in een groep gefietst moet worden en over het correct nemen van bochten moet nieuwe wielrenners aantrekken. Waar clubs nog weinig merken van het groeiend aantal wielrenners, geldt dat niet voor webwinkels. Men ziet de verkoop van onderdelen als een spatbord voor racefiets, nieuwe trappers en bijvoorbeeld losse bandjes stijgen.

Wielrennen een relatief dure sport

In vergelijking met bijvoorbeeld hardlopen is wielrennen een dure sport. De aankoop van een goede racefiets brengt al snel kosten van enkele honderden tot meer dan duizend euro met zich mee. Een snelle blik in een fietswinkel voor wielrenners toont dat daar de kosten voor een fietsbroek, een bijpassend shirt en bijvoorbeeld schoenen nog bij zullen komen. Immers, een wielrenner is geen wielrenner zonder een fraaie outfit! Waar de band van een reguliere stadsfiets geplakt kan worden, is dat bij de banden van een racefiets niet mogelijk. Dit betekent dat de band direct moet worden vervangen als je door een stukje glas of over een scherp steentje heen bent gereden. Het maakt dat ook het onderhoud aan de fiets kosten met zich meebrengt.

Sporten helpt te ontspannen en houdt je gezond

De voornaamste reden om de aankoop van een racefiets te overwegen is voor veel mensen het feit, dat sporten lichaam en geest gezond houdt. De laatste jaren verschijnen steeds meer berichten in het nieuws, waaruit blijkt dat het gevoel van stress toeneemt bij veel mensen. De werkdruk neemt toe, jongeren en jongvolwassenen voelen de noodzaak om zich te bewijzen ten opzichte van leeftijdsgenoten, enzovoorts. Door voldoende te sporten lukt het men om deze stressgevoelens de baas te blijven. Een burn-out of soortgelijke gezondheidsklachten kunnen op deze manier voorkomen worden. Daarbij zitten we steeds meer met z’n allen. Beweging helpt het lichaam soepel en vitaal te houden.

Op de racefiets ontdek je nieuwe plaatsen

Niet onbelangrijk: op een racefiets leer je hele nieuwe plaatsen en natuurgebieden kennen. Het maakt dat de populariteit van wielrennen toeneemt ten opzichte van wandelen en hardlopen. Immers hardlopen doe je vaak een half uur tot een uur, waarin een afstand van zo’n vijf tot tien kilometer afgelegd wordt. Op de racefiets gaat het bij veel mensen vaak al snel om afstanden van minsten vijftig tot zestig kilometer.

advertentie