Afbeelding
Foto: Shutterstock

Consumenten gebruiken opgespaard vakantiegeld voor renovatie

17 september 2021 om 14:50 Partnercontent

Onlangs publiceerde verschillende media de resultaten van een onderzoek naar het totaal aan spaargeld onder Nederlandse huishoudens. Waar ondernemers het de afgelopen maanden zwaar hadden, geldt dat vaak niet voor mensen in loondienst. Zij hebben inmiddels veel meer spaargeld dan voor de pandemie. Dit hangt samen met het feit, dat vakantiegeld werd opgespaard afgelopen twee jaar. Veel huishoudens gebruiken het opgespaarde vakantiegeld voor een investering in hun woning. Denk aan een renovatie van de wand met granol of bijvoorbeeld nieuw behang. Ook de vloer werd regelmatig vervangen, evenals dat men de tuin aanpakte.

Opnieuw bekleden van het dak voor betere isolatie 

Niet alleen in huis werd veel geklust in de afgelopen periode. Ook buiten werden woningen vernieuwd. Zo koos men bijvoorbeeld vaker voor vernieuwing van hun zadeldak. Op het bestaande dak kan een groene aanslag zijn ontstaan, wat er minder fris uitziet. Daarbij kan het vernieuwen van het dak een goed moment zijn om de isolatie hiervan te verbeteren. Een verbeterde isolatie maakt dat het energieverbruik teruggedrongen wordt. De investering in een nieuw dak is op deze wijze snel terugverdiend.

 Angst voor de steenmarter 

Een andere reden om het dak aan te pakken, is uit angst voor de steenmarter. Het beestje is op steeds meer plekken in Nederland actief. Voorheen kwam de steenmarter voornamelijk voor rond de grens met Duitsland. Het dier klimt bij de regenpijp omhoog en probeert via de dakgoot onder de dakpannen te komen. Hier bouwt de steenmarter aan een nest. Er zijn gelukkig verschillende manieren om te voorkomen dat de steenmarter onder de dakpannen kan komen. Overigens richt het beestje ook elders schade aan. Denk bijvoorbeeld aan schade aan de auto.

Tuin duurzamer maken met meer groen

Niet alleen het isoleren van het dak is een manier om duurzamer te wonen. Maak ook de tuin groener! Veel huishoudens kozen hier vorige zomer al voor. De beelden van lange rijen voor de vuilstort en bouwmarkt zullen je niet ontgaan zijn. Het duurzamer maken van de tuin kan betekenen dat je het terras verkleint, om zo ruimte te creëren voor een border. De border kun je vullen met planten en struiken. Meer groen in de tuin maakt dat bijen, vlinders en andere insecten in de buurt makkelijker overleven. Met name de bij wordt al jaren bedreigd door afnemend groen in de tuin. Veel mensen kiezen voor een volledig bestrate tuin, om zo min mogelijk onderhoud aan de tuin uit te hoeven voeren. Dit is zonde!

Meer groen maakt afvoer water makkelijker

Een andere reden om voor meer groen in de tuin te kiezen, is het feit dat dit de afvoer van hemelwater makkelijker maakt. Er vallen steeds zwaardere buien door een veranderend klimaat. Met meer groen in de tuin stroomt het water niet naar de put, maar zakt het direct de grond in. Het afvoerstelsel wordt zo minder belast.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie