Afbeelding
Foto: Shutterstock

DNB waarschuwt voor snel veranderend sentiment op de beurs

14 oktober 2021 om 07:07 Partnercontent

De DNB, De Nederlandse Bank, waarschuwt beleggers voor het risico van een snel veranderend sentiment op de beurs. Momenteel staan de koersen van veel aandelen, zowel in Nederland als elders in de wereld, historisch hoog. De afgelopen maanden werd het ene na het andere record verbroken. Het maakt dat de kans op een correctie toeneemt. Iets waar veel beleggers niet eerder mee te maken hebben gehad. Denk aan voornamelijk jongeren, die tijdens de pandemie zijn begonnen met beleggen. Maakt de waarschuwing van de DNB goud kopen een aantrekkelijke optie? Is het verstandig om weer te gaan sparen? In dit artikelen analyseren we de huidige trends rond de financiële markten.

Goud en zilver kopen vaak populair tijdens correctie

Een correctie op de beurs gaat vaak gepaard met een stijgende goud- en zilverprijs. Veel beleggers beschouwen deze edelmetalen als een veilige basis om op terug te vallen in periodes dat beurskoersen slecht presteren. Na een correctie op de beurs stapt men opnieuw in, daar aandelen na de correctie relatief goedkoop kunnen worden aangeschaft. Goud- en zilver kopen kan op verschillende manieren. Naast de mogelijkheid om in fysieke edelmetalen te investeren, kan ook de keuze voor certificaten een interessante zijn. Er zijn diverse partijen die deze mogelijkheid aanbieden. Voordeel van edelmetalen is dat de koers veel minder volatiel is dan die van veel aandelen. Het brengt iets minder risico met zich mee.

Rente wordt mogelijk verhoogd komend jaar 

De verwachting is dat de rente de komende jaren langzaamaan verhoogd zal worden. Op deze manier kan de inflatie worden tegengaan. Het maakt sparen weer aantrekkelijker. De vraag is of de rentestijging een correctie op de beurs in gang kan zetten. Immers, de rente staat dermate laag dat een kleine verhoging hiervan zeer waarschijnlijk een beperkt effect zal hebben op het aantal mensen wat overstapt op sparen. Naarmate de rente verder oploopt is zo’n correctie aannemelijker. Net na het begin van de pandemie daalden de koersen korte tijd flink. Die daling is inmiddels ruimschoots gecompenseerd voor de meeste aandelen. Rond de uitbraak van de pandemie werd verwacht dat veel mensen hun baan zouden verliezen door een storm aan faillissementen.

Activiteiten op beleggingsplatforms afgenomen

Sinds de versoepelingen is het aantal actieve beleggers op grote beleggingsplatforms fors afgenomen. Het is te zien aan de dalende koers van deze bedrijven. Met name jongeren zijn tijdens de pandemie begonnen met deze nieuwe hobby. Zij besluiten nu te stoppen met beleggen, omdat ze weer kunnen stappen en andere activiteiten kunnen ondernemen met vrienden. Overigens kozen niet alleen jongeren voor starten met beleggen. Ook volwassenen deden dit vaker in de afgelopen twee jaar. Zij spaarden hun vakantiegeld op om te investeren in aandelen van bedrijven, obligaties en bijvoorbeeld beursfondsen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie