Afbeelding
123RF

Muggen steken deze winter nog volop; dit kun je er tegen doen

28 januari 2022 om 16:38 Partnercontent

Muggen in de winter; lange tijd leek dit een combinatie te zijn die onmogelijk zou zijn. Met name in de afgelopen winters merken we echter op dat deze combinatie wél mogelijk is. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat we in de huidige winter tot 33% meer overlast van muggen ervaren. Een stijging van 33% is substantieel en heeft bij meerdere experts de noodklok doen luiden.

Want, hoe is het nou mogelijk dat muggen opeens in de winter vrij spel hebben? Hoe is het mogelijk dat muggen van seizoensgebonden dieren uitgegroeid zijn tot een voortdurende plaag? En hoe is het mogelijk dat muggen in de wintermaanden nog steeds volop steken? Op al deze vragen is eigenlijk maar één antwoord te vinden; de klimaatopwarming.

In de afgelopen tientallen jaren is de aarde steeds warmer geworden. Dit gaat niet met grote stappen, maar gaat beetje bij beetje. Elk jaar stijgt de gemiddelde temperatuur met bijvoorbeeld 0,02 graden, waardoor elke tien jaar de temperatuur met 0,2 graden stijgt. Des te langer hier sprake van is, des te hoger de gemiddelde temperatuur door de jaren heen oploopt. Dát is dan ook direct de reden waarom muggen het in de huidige winters zo makkelijk hebben.

De mogelijke oplossingen

Ervaar je deze winter zelf ook veel overlast van de muggen? En wil je hier graag iets aan doen? Dan doe je er verstandig aan om kritisch te zijn, aldus verschillende onderzoekers. Meerdere onderzoekers geven namelijk aan dat niet alle producten de gewenste werking met zich mee brengen. Zo hebben onderzoekers achterhaald dat een muggenlamp en een muggenstekker geen bewezen werking bieden.

Dergelijke producten lijken interessant, maar dit zijn allerminst. Mede daarom is het, volgens experts, verstandig om je pijlen vooral te richten op oplossingen die wél een wetenschappelijk bewezen werking hebben. Het gaat hierbij om in totaal drie mogelijke oplossingen:

1. DEET: heb je het heftige middel DEET wel eens gebruikt? Dan heb je mogelijk de sterke geur van dit middel al opgemerkt. Dit middel ruikt niet alleen voor ons sterk, maar ook voor muggen. De geur – en ook de smaak – is voor muggen zelfs té sterk, waardoor zij graag op afstand van DEET blijven. Smeer DEET op en houd daarmee de         muggen moeiteloos op afstand.

2. Horren: onderzoekers geven ook aan dat de werking van een hor wél wetenschappelijk bewezen is. Door de unieke structuur van een hor kunnen muggen zich simpelweg niet meer in je huis dringen. Zij kunnen niet door de hor heen en kunnen ook niet om een hor heen. Voor de buitendeur kun je dan een hordeur gebruiken.

3. Klamboe: het laatste hulpmiddel is simpel doch efficiënt. Door een klamboe over je bed heen te spannen, blijven de muggen ook op afstand. Niet alleen nu, maar ook de komende winters nog; je doet immers jarenlang met een goede klamboe. Bij een klamboe moet je wel rekening houden met geluid van de muggen. De kans is namelijk groot dat je de muggen wel nog hoort, maar de muggen kunnen niet meer bij je in de buurt komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie