Afbeelding
Foto: Pixabay

NK tegelwippen, doet Ede straks ook mee?

Partnercontent

Het NK tegelwippen is weer in volle gang. Vanaf 21 maart tot en met 31 oktober wipt heel Nederland tegels. Het gaat erom dat stoeptegels eruit gaan en planten erin gaan. Waarom doen we aan tegelwippen en hoe zijn de kansen voor Ede? Is het mogelijk dat Ede binnenkort ook meedoet met het NK tegelwippen? Welke gemeente loopt nu voorop?

Waarom is tegelwippen belangrijk?

Het is pas sinds enkele jaren een dingetje: tegelwippen. Waarom zou dat dan zo belangrijk zijn? We zien dat het weer in Nederland met de jaren meer extreem wordt. Regenbuien zijn heviger, een hittegolf duurt langer en de zomers worden steeds droger. Dat zorgt voor allerlei problemen, van wateroverlast tot hittestress. Dit wordt deels veroorzaakt doordat onze omgeving dusdanig versteend is. Hoe vaak zie je geen totaal betegelde voortuinen? Maar ook de gemeente heeft hierin een taak. Openbare plaatsen zijn vaak ook helemaal betegeld, terwijl daar best ruimte voor planten zou zijn.

Meer groen gaat overtollig vocht tegen en zorgt bovendien voor meer verkoeling tijdens hete zomerdagen. Bovendien heeft een groene leefomgeving een positief effect op onze mentale gezondheid, dat heeft onderzoek inmiddels uitgewezen.

Hoe zou Ede het doen?

Al eerder werd aan de gemeenteraad van Ede de vraag voorgelegd: kunnen wij niet meedoen met het NK tegelwippen? Dit jaar heeft de gemeente daar nog niet voor gekozen, maar wellicht dat dit volgend jaar wel het geval zal zijn. Feit is dat Ede zich steeds meer bewust is van de leefomgeving en dit zie je onder andere door de diverse regentonnen die in de tuinen verschijnen, maar ook door de potten met planten die bijvoorbeeld bij geveltuinen of panden geplaatst worden. Bovendien zorgt het plaatsen van nestkastjes en bijenhotels voor meer biodiversiteit. De verwachting is ook dat Ede het behoorlijk goed zou doen bij het NK tegelwippen. Er ligt nog een wereld te winnen, ook in Ede.

Wie is momenteel de koploper bij het NK tegelwippen?

Op dit moment is Arnhem de duidelijke koploper bij het NK tegelwippen. Overigens zijn de gemeenten allemaal verdeeld in een bepaalde categorie. Zo kun je meedoen in de categorie klein, middel of groot. Dit hangt af van het aantal inwoners van de plaats. Volgens de gegevens zou Ede dan waarschijnlijk in de categorie middel vallen. In die categorie is Zeist momenteel de koploper met zo’n 7.000 gewipte tegels. Dat moet Ede toch ook kunnen? IJsselstein staat op dit moment voorop in de kleinste categorie.

Zelf tegelwippen

Natuurlijk hoef je niet per se mee te doen aan de wedstrijd om tegels te wippen. Ook in je eigen tuin zou je een aantal tegels kunnen vervangen door planten om in de zomer wat meer verkoeling te vinden. Zie je op tegen het onderhoud? Ook al gaat het bijvoorbeeld maar om 3 of 4 tegels, elke tegel is er eentje. Zo kun je het onderhoud beperkt houden. Je huis zal minder heet worden tijdens hittegolven en bovendien heb je minder snel last van wateroverlast tijdens regenachtige periodes. Win-win!

advertentie