Afbeelding
Foto door JESHOOTS.com via Pexels

Een verkeersongeluk zit in een klein hoekje

Partnercontent

Wie eens goed door de site van Ede Stad scrollt zal daar regelmatige berichten over verkeersongelukken tegenkomen. Worden wegen of kruisingen aangepast dan kan dat in eerste instantie best verwarring opleveren. Als ‘gewoontedier’ zijn we niet altijd bedacht op een veranderende verkeerssituatie. Vooral als je net je rijbewijs hebt als beginnend bestuurder, kunnen onverwachte situaties je nog steeds overvallen. Ben je in één keer geslaagd voor je rijexamen en theorie dan heb je in ieder geval een goede basis om met moeilijke situaties om te gaan.

Als bestuurder van een auto, vrachtwagen of motor is het zaak dat je regelmatig verder vooruit kijkt om een verkeerssituatie in te schatten. Je kunt dan op tijd anticiperen en zo gevaarlijke confrontaties met andere weggebruikers voorkomen. Kom je ergens voor de eerste keer op een onbekende plek in een drukke stad zoals Ede, dan kun je beter rustig rijden om zo veilig de verkeerssituaties te ondervinden. Rijles in een drukke stedelijke omgeving is zeker aan te raden. Je krijgt dan met veel oefenen sneller onoverzichtelijke situaties onder de knie.

Theorieles

Voordat je aan de praktijk rijlessen begint is het sowieso aan te raden om ruim op tijd te starten met je theorie. Een goede theoretische basis komt je namelijk altijd van pas voordat je in de lesauto stapt. Een instructeur die naast je zit geeft je natuurlijk ook een stuk vertrouwen, maar het is handig als die je niet steeds op alle verkeersregels en borden hoeft te wijzen. Heb je de theorie goed onder de knie dan gaan de rijlessen vaak ook makkelijker. Heb je uiteindelijk je rijbewijs gehaald moet je niet denken dat je een perfecte bestuurder bent en meteen gaat racen.

Boek of digitaal

In deze tijd kun je theorieles voor de auto of motor op allerlei verschillende manieren tot je nemen. In het verleden was dat alleen de papieren versie in een een boek met plaatjes die de verschillende verkeerssituaties uitbeelden. Daarnaast had je toen en ook nu nog een lesboek waar je de benodigde meerkeuzevragen in kunt oefenen.

Een andere manier is het via de digitale snelweg van het internet te doen. Dat zal voor velen een aangename weg zijn omdat iedereen wel een ipad of laptop heeft met toegang tot het internet. Je kunt in deze veilige digitale omgeving dezelfde dingen leren als in een boek. Vaak is een digitale leeromgeving juist beter, omdat deze continu up to date gehouden kan worden. Meestal is het een complete leeromgeving waarin alle actuele stof door te nemen is en waarbij na elke les proefvragen worden gesteld. Een digitale leeromgeving heeft verder als voordeel dat je de lesstof tot je kunt nemen middels video’s. Hierdoor worden de verschillende verkeerssituaties zoals voorrangsregels veelal duidelijker.

Theorie examen

Wanneer je denkt de verkeersregels te kennen is het altijd aan te raden dat je weet hoe het er tijdens een theorie examen aan toe gaat. Het theorie examen oefenen doe je zowel online als in een fysieke situatie. Dat laatste is ook zeker aan te raden. Je kunt dan alvast wennen aan hoe het er tijdens een examen aan toe gaat. Je hoeft dan op het moment suprême niet nog allerlei dingen te ontdekken, die je kunnen afleiden van het examen. Je hebt natuurlijk ook online de mogelijkheid om het theorie examen te oefenen. Daarbij moet je in een vooraf bepaalde tijd ja/nee, multiple choice en open vragen beantwoorden. Heb je alle vragen binnen de gestelde tijd beantwoord dan krijg je in de digitale omgeving natuurlijk meteen je uitslag te zien. Vaak is er dan ook nog de kans om je foute antwoorden te bekijken en te zien wat wel de goede keuze is.

advertentie