Afbeelding
Foto Pexels

Waarom prijs van Bitcoin verschilt op cryptobeurzen

Partnercontent

Misschien is het u opgevallen dat de prijs van Bitcoin verschilt tussen de cryptobeurzen. Hier is een verklaring voor deze prijsverschillen.

Een snelle online zoektocht naar de Bitcoinprijs onthult dat verschillende cryptobeurzen deze digitale munt verschillend waarderen. De prijs waartegen u Bitcoin koopt, hangt dus af van het platform dat u kiest. Meerdere financiële nieuwsbronnen hebben enorme winsten voor Bitcoin gemeld, vooral in 2021, toen deze cryptocurrency een historische recordprijs van meer dan $ 65.000 bereikte.

Maar zelfs dan blijkt uit een online zoektocht dat verschillende cryptobeurzen verschillende prijzen hanteren voor dit digitale actief. Waarom varieert de Bitcoinprijs tussen de verschillende cryptovalutabeurzen? Dit artikel legt de Bitcoinprijsvariaties uit op verschillende platforms.

Liquiditeit

Toonaangevende cryptobeurzen zoals bitcoin-prime.nl kunnen enorme handelsvolumes registreren. Kleinere cryptobeurzen kunnen echter lage handelsvolumes hebben voor dezelfde cryptomunt. En deze variatie beïnvloedt de prijs van Bitcoin.

Idealiter heeft het handelsvolume van Bitcoin invloed op de prijs. Deze volumes schommelen naar gelang van de marktomvang, de regelgeving en andere factoren. Eenvoudig gezegd berekent men de Bitcoin-prijzen op basis van gemiddelde schattingen van eerdere transacties. En omdat de handelsvolumes verschillen tussen de cryptobeurzen, varieert de prijs ook.

Bitcoin-prijsmechanisme

Vraag en aanbod bepalen voornamelijk de prijs van Bitcoin. Volgens het protocol van het netwerk mag de reserve van Bitcoin niet groter zijn dan 21 miljoen tokens. Miners zullen de Bitcoin-voorraad dus uitputten na 21 miljoen munten te hebben geproduceerd. Daarom zal de vraag naar Bitcoin het aanbod overstijgen als dit protocol niet verandert, waardoor de prijs hoger zal schieten. Toch kan de prijs van Bitcoin hoger zijn op een cryptobeurs als de vraag groter is dan het aanbod.

Marktomvang van Bitcoin

Wereldwijd heeft Bitcoin markten van verschillende omvang. Sommige Bitcoin-markten zijn klein en andere groot. En dit, gecombineerd met variatie in het aanbod, veroorzaakt prijsschommelingen op cryptobeurzen. Meer mensen willen Bitcoin kopen op een grote markt. Helaas is het mogelijk dat cryptobeurzen niet genoeg tokens te koop hebben. Concurrentie om de beschikbare Bitcoins zou dus de prijs kunnen opdrijven op een platform met meer gebruikers. Ook kan de vraag naar Bitcoin in het ene land groter zijn dan in het andere. Als mensen cryptobeurzen in dat land gebruiken, kan de prijs van Bitcoin hoger zijn dan in andere landen.

Gebrek aan standaardprijzen

Misschien verklaart het gebrek aan standaardprijzen de discrepanties in de prijs van deze cryptomunt tussen cryptobeurzen. Decentralisatie betekent dat Bitcoin op geen enkel moment een wereldwijde of gestandaardiseerde prijs heeft. Mensen koppelen Bitcoin ook niet aan een fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar. Bitcoin is ook niet gebonden aan een specifieke beurs of land. Zoals bij andere grondstoffen variëren vraag en aanbod naar gelang van de markt en de tijd. En dit zorgt ervoor dat Bitcoin-prijzen vaak schommelen.

Inefficiënte markten

Cryptobeurzen hebben wisselende Bitcoin-prijzen als gevolg van inefficiënte markten. Idealiter rekenen cryptobeurzen verschillende vergoedingen aan beleggers. Ook de liquiditeit en de handelsvolumes op cryptobeurzen zorgen voor prijsschommelingen. En fluctuerende prijzen creëren een arbitragekans. Traders hebben het dus moeilijk om verschillen tussen cryptobeurzen te arbitreren. En dit verlengt de tijd dat de prijsvariatie van Bitcoin blijft hangen.

Vergoedingen en belastingen

Bij het kopen of verhandelen van Bitcoin betalen gebruikers extra kosten zoals marges, belastingen en vergoedingen bovenop de kernprijs. En verschillende cryptobeurzen berekenen deze kosten verschillend. Dit kan de schommelingen in de Bitcoin-prijzen op de cryptobeurzen doen toenemen.

Infrastructuurproblemen

Momenteel kunnen kopers van Bitcoin deze cryptomunt niet snel kopen via cryptobeurzen. En dit maakt arbitrage over prijsverschillen ook moeilijk. Toch zou het Bitcoin-netwerk deze problemen kunnen aanpakken naarmate de populariteit en het gebruik toenemen.

Slotopmerkingen

Als u van plan bent Bitcoin te kopen, kunt u het beste onderzoek doen naar de prijzen op verschillende cryptobeurzen. Houd ook rekening met de wisselkoersen van Bitcoin, transactiekosten en andere factoren die de waarde beïnvloeden. Kies bovenal een gerenommeerd platform voor de veiligheid. Gebruik geen Bitcoin-beurs die kan sluiten en failliet kan gaan met al het fiatgeld dat u op uw rekening zet.

advertentie