Afbeelding
Foto: Shutterstock

De symptomen en risico’s van een alcoholverslaving

4 juli 2022 om 11:47 Partnercontent

Alcoholverslaving is een wijdverbreid probleem en komt van alle verslavingen het meest voor. Een van de achterliggende redenen is dat alcohol in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is en legaal en gemakkelijk is te verkrijgen. Ondanks het relatief onschuldige imago van drank, is het middel geestelijk en lichamelijk zeer verslavend. Dat maakt het voor veel mensen extra lastig om zelf te stoppen met drinken en voor ze het weten, kampen zij met een alcoholverslaving. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat ongeveer 6,9% van de Nederlanders boven de 18 jaar oud overmatig alcohol drinkt. Dit betekent meer dan 14 glazen per week bij vrouwen en meer dan 21 glazen per week bij mannen. Volgens de statistieken zijn mannen vaker overmatige drinkers dan vrouwen. 

Vermoed je dat iemand in je naaste omgeving is verslaafd aan alcohol of heb je zelf moeite om te stoppen met drinken? Dit artikel belicht de symptomen van een alcoholverslaving en de mogelijkheden voor behandeling bij een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling.

Wanneer ben je alcoholverslaafd? 

Er ontstaat gewenning als iemand veel drinkt en om in dezelfde roes te komen, is steeds meer alcohol nodig. Geleidelijk aan ontwikkelt zich het stadium dat iemand verslaafd is geraakt aan alcohol. Op het gebied van gezondheid, werk en relaties kunnen ernstige problemen ontstaan. Daarbij gaat het om zowel lichamelijke als psychische klachten. Soms kan het moeilijk zijn om in te schatten of er sprake is van een alcoholprobleem. Hoeveel en hoe vaak er wordt gedronken, zijn bepalend voor de mate waarin iemand aan alcohol is verslaafd. De consequenties van het drinken zijn daarbij ook belangrijk. Er is sprake van een alcoholverslaving als iemand in bepaalde perioden structureel veel alcohol drinkt en hier niet of nauwelijks zelfstandig mee kan stoppen. Het drinken van alcohol leidt voortdurend tot dezelfde problemen, waaronder: financiële problemen, het verlies van contact met vrienden en familie en verzuim op het werk.

Wat zijn de risico’s van een alcoholverslaving?

Als iemand is verslaafd aan alcohol wordt dit vaak lang verborgen en ontkend. Het is belangrijk om op tijd in te grijpen. Natuurlijk is dat in de eerste plaats vanwege de impact op de gezondheid van de persoon die is verslaafd. Maar ook zijn vrienden, collega’s en familie kunnen onder de alcoholverslaving lijden. De gebruiker neemt geen verantwoordelijkheid meer voor verplichtingen op het werk en verwaarloost relaties. Drinken kan bovendien direct gevaar opleveren als dit wordt gecombineerd met het gebruik van drugs en alcoholgebruik in het verkeer. Andere risico’s van een alcoholverslaving zijn onder meer: hart- en vaatziekten, vitamine B tekort, de Ziekte van Korsakov, diverse soorten kanker, infecties en schade aan organen en levercirrose (littekenweefsel in de lever). Ook strafrechtelijke vervolgingen vormen een risico.

Hulp bij alcoholisme 

Het is cruciaal om bij een alcoholverslaving hulp te zoeken, omdat alcoholisme kan ernstige psychische en fysieke klachten en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. De medisch specialisten van een verslavingszorginstelling bieden professionele hulp als je wilt afkicken van alcohol. Zij behandelen cliënten op een betrokken, persoonlijke en medisch verantwoorde manier met de behandeling van een verslaving aan alcohol. Samen met de cliënt, diens naasten en een team van specialisten, wordt bepaald welk herstelprogramma het meest geschikt is. Daarbij ligt de focus op het creëren van een platform waar de cliënt zich op z’n gemak voelt en opnieuw de balans kan vinden. Naast de alcoholverslaving kijken de professionals ook naar de eventuele onderliggende oorzaken. Dit zijn factoren die bepaalde gedragspatronen aanwakkeren. Daarnaast ben je bij een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling aan het goede adres voor een interventie bij een verslaving om een dierbare door een professionele interventionist te laten confronteren met zijn of haar problematiek, met als doel het accepteren van de geboden hulp. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie