Afbeelding
Foto Unsplash

Hoe kan een zakelijke rekening jouw bedrijf helpen?

Partnercontent

Als zelfstandig ondernemer kun je er ervoor kiezen om een zakelijke rekening te openen. Dit is niet verplicht, waardoor lang niet iedere ondernemer zo’n rekening opent. Toch is het wel degelijk het overwegen waard als je het ons vraagt. Een zakelijke rekening kan jouw bedrijf namelijk helpen. Helaas zijn er genoeg ondernemers die dit niet inzien. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. In deze tekst leggen wij je haarfijn uit hoe een zakelijke rekening jouw bedrijf kan helpen.

Zakelijk geld en privégeld lopen niet door elkaar
De administratie van jouw bedrijf kan een rommeltje worden als je besluit om geen zakelijke rekening te openen. In dat geval maken klanten geld over naar jouw privérekening. Je hoeft hierdoor geen extra rekening te openen, maar toch zit er ook een groot nadeel aan het gebruik van een privérekening voor zakelijke doeleinden. Zakelijk geld en privégeld lopen namelijk door elkaar als je hier dezelfde rekening voor gebruikt. Moet je iets uitzoeken? Dan kan dit je betrekkelijk veel tijd kosten. Je moet immers zowel door privé betalingen als door zakelijke betalingen heen. Dit is niet het geval als je een zakelijke rekening opent.

Je komt professioneel over op klanten
Wanneer je nog niet zo lang geleden zelfstandig ondernemer bent geworden, zoek je mogelijk nog naar nieuwe klanten. Deze komen vaak niet vanzelf aanwaaien, waardoor je zelf op zoek moet. Een zakelijke rekening kan helpen om mensen over de streep te trekken en met jouw bedrijf in zee te gaan. Met een zakelijke bankrekening straal je namelijk professionaliteit uit. Deze rekening staat op naam van jouw bedrijf en niet op jouw persoonsnaam. Deze naam komt op het afschrift van de klant te staan, waardoor hij of zij weet om wat voor een betaling het gaat.

Boekhouden kost minder tijd
Veel ondernemers hebben een hekel aan boekhouden. Helaas ontkom je er niet aan, want je bent verplicht om de administratie van jouw bedrijf bij te houden. Gelukkig kun je wel het nodige doen om het jezelf allemaal wat makkelijker te maken. Een zakelijke rekening openen is hier een voorbeeld van. Waarom zo’n rekening ervoor zorgt dat boekhouden je minder tijd kost? Omdat je zakelijk geld en privégeld van elkaar scheidt. Hierdoor hoef je niet alles zelf meer uit te zoeken. Wanneer je ook een boekhoudprogramma gebruikt, kun je jouw zakelijke rekening hieraan koppelen. De transacties die je met jouw zakelijke rekening doet, worden dan automatisch ingelezen in het programma. Je hoeft de transacties zodoende niet langer handmatig in te voeren, waardoor boekhouden je minder tijd kost.

Kosten zijn aftrekbaar
Een zakelijke rekening kost geld. Meestal betaal je een vast bedrag per maand. Hoeveel je precies kwijt bent, hangt af van het pakket dat je kiest. Hoe uitgebreider het pakket dat je kiest, des te hoger de kosten uitvallen. Omdat een zakelijke rekening openen voor zzp kosten met zich meebrengt, zijn er zzp’ers die ervoor kiezen om zonder bedrijfsrekening te beginnen met ondernemen. Laat je niet weerhouden door het financiële plaatje, want de kosten van een zakelijke rekening zijn aftrekbaar als bedrijfskosten.

advertentie
advertentie