Afbeelding
Foto Shutterstock

Gamen nog altijd een van de populairste hobby’s onder jongeren

1 november 2022 om 16:24 Partnercontent

Nog altijd behoort gamen tot de populairste hobby’s van veel jongeren. Waar gamen voorheen vaak werd gezien als activiteit voor jongens, zijn er tegenwoordig ook steeds meer meiden die hun ouders overtuigen een Fortnite pc of bijvoorbeeld een Minecraft pc te kopen om hun favoriete spellen op te kunnen spelen. Het blijkt uit online gepubliceerde cijfers over het gamegedrag van jongeren. Diezelfde cijfers tonen aan dat bijna alle kinderen af en toe gamen. Voor de meeste van hen blijft dit binnen de perken; dat wil zeggen maximaal een aantal uur per week. Slechts twee tot vier procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs kampt met problematisch gamegedrag. Dat laatste komt voornamelijk voor bij jongens; twee keer zo vaak als bij meiden. 

Steeds geavanceerdere gaming pc’s te koop

Wie een blik werpt op een online aanbieder van gaming pc’s, merkt al snel op dat er steeds geavanceerdere modellen beschikbaar zijn. Een gaming pc kopen is er wat dat betreft bepaald niet makkelijker op geworden. Veel ouders hebben moeite te bepalen welk model gaming pc benodigd is voor hun kinderen. Is het verstandig te kiezen voor een model van meer dan duizend euro, of volstaat een computer van een paar honderd euro? Waar men voorheen om advies vroeg aan de verkoper van een fysieke winkel, dient men tegenwoordig zelf een vergelijking te maken tussen de CPU, het RAM-geheugen en bijvoorbeeld de videokaart van verschillende computers. Daar komt bij dat ook een laptop een optie kan zijn om te gamen; een aankoop waar een jongere op latere leeftijd ook nog wat aan heeft op de middelbare school. 

Nederlandse jongeren gamen vergelijkbaar met jongeren in andere landen

Nederlandse jongeren zitten niet veel langer achter hun computer dan jongeren in andere Europese landen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse jongeren op een vakantiedag of een dag in het weekend zo’n twee tot drie uur achter de computer zitten. Dat is vergelijkbaar met de situatie in landen als Duitsland, Noorwegen, Portugal en bijvoorbeeld Spanje. Landen waar het aantal uren dat er gegamed wordt veel hoger ligt zijn onder meer Estland en Oostenrijk. Hier geven jongeren aan gemiddeld zo’n zes uur of meer te gamen op een dag dat zij niet naar school hoeven. Andersom spelen jongeren in Denemarken opvallend weinig games; de meeste jongeren geven aan niet meer dan een half uur te gamen op een vrije dag. 

Meisjes gamen aanzienlijk minder dan jongeren

Hetzelfde onderzoek toont aan dat meiden veel minder lang gamen dan jongens. Daar komt bij dat er een grote groep meiden is, die überhaupt niet gamet. Meiden die dat wel doen, spelen over het algemeen niet meer dan een half uur tot een uur. Daar waar jongens al snel twee tot drie uur gamen of zelfs meer dan zes uur (afhankelijk van het land waarin zij wonen). 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie