Afbeelding
Blokhutwinkel.nl

Overwegingen voor het isoleren van je blokhut

19 januari 2023 om 14:23 Partnercontent

Wil je een geïsoleerde blokhut of tuinhuis? Dan zijn er een aantal punten om over na te denken. Ga ik de blokhut verwarmen? Zo ja, waar wordt deze warmte voor gebruikt? Isoleren kost geld en het is zonde om 100% te isoleren, terwijl u maar af en toe verwarmt. Blokhutwinkel.nl geeft specialistisch advies over isolatie van uw blokhut

Wat is isolatie?

Isolatie is materiaal om een bepaalde ruimte te isoleren van de buitenlucht of andere ruimte, zodat hier een eigen klimaat ontstaat. Isolatie geldt in de grote lijnen 4 onderdelen:

  • Vloer
  • Wand
  • Glas 
  • Dak

Het isoleren van een vloer kan op enkele manieren. U kunt een houten vloer met hieronder vloerisolatie leggen in uw blokhut, u kunt een geïsoleerde betonvloer storten of een combi van beiden.

Hoe kunt u het best isoleren?

Het isoleren van de wand kan door een dikkere wand te nemen bij een blokhut, een blokhutwand aan de binnenzijde te isoleren. Of houtskeletbouw met geïsoleerde wanden te nemen.

Het laatstgenoemde is de meest moeilijke oplossing omdat de blokhutplanken in de hoogte werken en de verticale stijlen voor de binnenwand dit niet doen. Daardoor kan nooit een aansluiting gemaakt worden met uw dak of bovenzijde van de ramen en deuren. Daarnaast is dit veel werk en kost het veel materiaal. De beste manier is om gewoon een dikke blokhutwand te nemen of te kiezen voor een houtskeletbouw-systeem. Als de ruimte continu verwarmd moet worden, dan is houtskeletbouw de beste keuze hierin.

Dakisolatie

Het isoleren van een dak kan op diverse manieren en hangt af van het type dak en soort dakbedekking. Isoleren aan de buitenzijde van het dak is altijd de beste keuze en het meest effectief. Bovendien hoeft u geen rekening te houden met aanpassingen om condensvorming tegen te gaan.

Bij een plat dak of bij een dak met shingles is PIR-isolatie de beste oplossing. Des te dikker het PIR, des te meer isolatiewaarde. Het is wel zo dat de gewenste dikte bij hellende daken wat beperkt is. Bij platte daken moet er rekening worden gehouden met de juiste opstanden en boeidelen.

Bij staalpannen of betonpannen kunnen sandwichpanelen (zoals Isobouw of Unidek) gebruikt worden. Deze zijn wel wat prijziger dan PIR, maar de isolatiewaarde is ook wat hoger. 

Glasisolatie

Glasisolatie kan op diverse manieren. Let op dat er veel verschil zit in isolatieglas.

Een blokhut, dat wordt aangeboden met isolatieglas klinkt interessant, maar er zijn wat valkuilen. Standaard isolatieglas is in de regel vrij dun. Als de ramen en deuren niet voorzien zijn van een rubberen raam- en deur afdichting en er geen 3-puntssluiting is, dan voegt het isolatieglas eigenlijk niet zoveel toe. Als u bewegend werk doet in een blokhut glas is standaard isolatieglas prima. Indien dit niet het geval is, is het aan te raden om uw blokhut beter te isoleren. Lugarde of de woonhuis kwaliteit deuren en ramen van Luxhouse zijn hiervoor geschikt.

 De blokhut is klaar en geïsoleerd

Isolatie creëert geen warmte, het houdt alleen warmte vast en tegen. U heeft dus een warmtebron nodig. Daarvoor kunt u de volgende warmtebronnen gebruiken: 

  • Elektrisch verwarmen. Elektrisch is goedkoop aan te leggen, maar vreet energie. Dat gaat zeker bij veel verwarmen een schokkende energienota opleveren en deze ervaring was al voordat de energiekosten de lucht in schoten.
  • CV-ketel. CV doortrekken is relatief duur en verliest warmte als het naar de blokhut vanuit de woning wordt doorgetrokken. Ook met de huidige energieprijzen geen aantrekkelijk alternatief meer.
  • Petroleumkachel. De aanschaf en verbruik is relatief goedkoop, maar er komen verbrandingsgassen vrij en moet er dus af en toe ook goed gelucht worden. 
  • De pelletkachel. Aanschaf kost wel iets, maar daarentegen zijn de pelletkorrels (ook al zijn deze nu duurder) relatief goedkoop te stoken. De kachel kan op een kleine stand blijven staan en als het moet goed bijstoken. De warmte is fijn en kan zelfs een semi-geïsoleerde ruimte goed warm houden. Op basis van elektrisch verwarmen en verwarmen met een pelletkachel is de terugverdientijd ca 2,5 jaar (o.b.v prijspeil 2021 en gaat dus nu nog sneller). Daarnaast biedt de pelletkachel gezelligheid en behaaglijkheid.

Een tijdje niet verwarmen

Gaat u de blokhut professioneel of zakelijk gebruiken? Mooi! Gaat u de ruimte prive gebruiken en daardoor een tijdje niet gebruiken? Let dan wel op. Omdat de ruimte geïsoleerd is, is de ruimte dus geïsoleerd van de omgeving. De ruimte heeft dus ook geen ventilatie. In een geïsoleerde ruimte kan vocht daarom minder goed weg. Advies is dus om af en toe de kachel aan te zetten en te ventileren. Door het verwarmen gaat het vocht vergassen (damp) en middels de ventilatie (raam openzetten of rooster) voert deze het dan af.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie