Afbeelding
Foto aangeleverd

In Ede kiest men steeds vaker voor een verbouwing van de zolder

13 maart 2023 om 16:20 Partnercontent

In lijn met het beeld wat timmerbedrijven en leveranciers van dakramen landelijk zien, kiest men ook in Ede steeds vaker voor een verbouwing van de zolder. De manier waarop we onze woning gebruiken is de afgelopen jaren veranderd. Er wordt als gevolg van het hybride werken steeds vaker vanuit een kantoor aan huis gewerkt, in plaats van op kantoor. Het biedt werkenden verschillende voordelen. Denk aan de reistijd die bespaard wordt door thuis te blijven, de mogelijkheid om de kinderen van school te halen aan het eind van de middag en het feit dat u vaak een langere avond met uw gezin heeft. Bij het verbouwen van een zolder heeft men keuze uit verschillende aanpassingen. Populair is naast het plaatsen van een dakraam ook het monteren van een dakkapel.  

Bestaand dakraam vervangen bij houtrot en slijtage

Naast de mogelijkheid om een nieuw dakraam in het dak van uw woning te plaatsen, kunt u een bestaand dakraam vervangen bij een renovatie van de zolder. Dit wordt aangeraden, wanneer de bestaande kozijnen van het dakraam zijn gaan rotten. Rottend houtwerk kan leiden tot het ontstaan van schimmels. Zelfs wanneer u de schimmels niet aanraakt, kan dit uw gezondheid aantasten. Sporen van de schimmels zullen namelijk in de lucht zweven. Ook kan een dakraam na verloop van tijd gaan lekken. Een derde reden om voor het vervangen van een bestaand raam in een schuin dak te kiezen, is de mogelijkheid de ruimte beter te isoleren. Mogelijk heeft het bestaande dakraam een relatief hoge Ug-waarde, wat betekent dat de isolerende werking ervan beperkt is.  

Dakraam vaak goedkoper dan een dakkapel

Zoals reeds aangehaald werd, kiest men bij het opknappen van de zolder veelal tussen een dakkapel en een dakraam. Het kan hierbij de overweging waard zijn om meerdere dakramen naast elkaar te plaatsen. Regelmatig maken de lage kosten van een dakraam, dat dit de voorkeur krijgt boven een volledige dakkapel. Daar komt bij dat een dakkapel lang niet altijd voor een forse toename in het aantal vierkante meters aan vloeroppervlak zorgt ten opzichte van het gebruik van meerdere dakramen; het is afhankelijk van de hellingshoek van het dak. 

Kijk naar de richtlijnen in het Bouwbesluit

Bij een aanpassing aan de zolderruimte is het raadzaam vooraf uit te zoeken welke richtlijnen in het Bouwbesluit zijn opgenomen voor losse kamers in woningen. Een kamer is namelijk niet per definitie een slaapkamer. Dit hangt af van de lichtinval, van de ventilatie binnen zo’n kamer en van het oppervlak ervan. Door de kamer op zolder zo aan te passen dat deze aan de geldende richtlijnen uit het Bouwbesluit voldoet, zal het makkelijker zijn de woning op termijn te verkopen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie