Afbeelding
Foto: wirestock via Unsplash

Waanzinnige Feiten over de Friteuse: Een Kijkje in de Wereld van Horeca Friteuses

31 augustus 2023 om 12:05 Partnercontent

Loopt het water je ook in de mond bij de geur van verse friet? Of van een hartige kroket? Eerst moet je deze frituren, wil je genieten van je heerlijke, hartige hap. Hiervoor gebruik je natuurlijk de friteuse.

In Ede vind je diverse horecazaken met een frituur, waar je geniet van bijvoorbeeld een lekkere snack. Maar wist je dat er veel te vertellen valt over de friteuse? Je leest hier vijf feitjes!

1. Rijke Historie

Hoewel we frituren meestal associëren met moderne keukens, gaat de oorsprong ervan terug tot lang geleden. De oude Grieken en Romeinen gebruikten al technieken om voedsel in hete olie te koken. Zo hadden ze hun eigen versie van gefrituurde lekkernijen.

2. Knapperigheid

Het knapperige effect van gefrituurd voedsel wordt veroorzaakt door het Maillard-reactieproces. Dit chemische proces tussen aminozuren en suikers treedt op bij hoge temperaturen en zorgt voor de kenmerkende gouden kleur en smaak van gefrituurd voedsel.

3. De Eerste

De allereerste gepatenteerde friteuse werd in 1921 uitgevonden door Charles Champion. Deze vroege friteuse gebruikte elektriciteit om olie te verwarmen, wat een belangrijke stap was in de evolutie van friteusetechnologie.

4. Gezond

Frituren is gezonder dan je denkt. Hoewel frituren vaak wordt geassocieerd met calorierijk en ongezond voedsel, zijn er manieren om het gezonder te maken. Door de juiste olie te kiezen, de temperatuur goed af te stemmen en voedsel goed uit te laten lekken, krijgt je maaltijd de gezondste samenstelling.

5. Wereldwijd

Hoewel we vaak denken aan frietjes en kipnuggets, heeft bijna elke cultuur zijn eigen gefrituurde delicatessen. Van tempura in Japan tot churros in Spanje en samosa’s in India, gefrituurd voedsel is wereldwijd geliefd en vind je terug in unieke gerechten.

Eet smakelijk!

Zoek je nog een professionele horeca friteuse voor je horecazaak? Neem dan snel een kijkje bij HorecaGemak. Zij hebben alles onder één dak als het gaat om horeca benodigdheden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie